top of page

Baršunasti Londoner kao prava božićna čarolija

Updated: Dec 4, 2020

Univerzalno prepoznati simbol Božića je crvena kapa djeda božićnjaka. Naša @pogaca_katedavor je svom Londoneru dala nezaboravni makeover koji je osvojio i naša srca na prvu.

Katarina nas oduševljava svojom kreativnošću i jedinstvenim receptima. Za svog baršunastog Londenora kaže:

Obožavam Londoner. Suhi kolačić kojeg spremam u svim svečanim prilikama. Dugo razmišljam o tome kako promijeniti njegov izgled, ali ne i okus. Ova receptura u potpunosti je pogođena i jako sam sretna što je sad moj Londoner poprimio novi izgled i postao pravi gospodin okupan baršunom. Za Londoner u ovoj, moglo bi se reći modernijoj izvedbi koristila sam Silikomart Russian Tale 30 silikonski kalup, no vi možete koristiti oblik koji želite. Možete ga napraviti i kao tortu koja bi po ovoj recepturi trebala biti promjera cca 20 cm.

A evo i kako ga je pripremila...


Baršunsti Londoner s eko džemom od marelica

(za cca 25 komada)

Prhko tijesto - sastojci:


  • 150 g glatkog brašna

  • 40 g šećera u prahu

  • prstohvat soli

  • korica jednog limuna

  • 80 g hladnog maslaca

  • 2 žumanjka


Postupak:


Prosijte u zdjelu brašno i šećer u prahu, dodajte prstohvat soli, limunovu koricu i maslac izrezan na kockice. Rukama utrljajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.

Dodajte žumanjke i kratko spojite tijesto. Omatajte ga prijanjajućom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.

Kad se tjesto odmorilo, razvaljajte ga između dva papira za pečenje na 3 mm debljine i izrežite željene oblike.

U ovom receptu sam koristila okrugli izrezivač promjera 3 cm. Složite keksiće na Silipat podlogu ili papir za pečenje i pecite ih 12 minuta na 160 ˚C.


Insert od džema i ruma - sastojci:

Postupak:

U manjoj posudi pjenjačom povežite i izradite džem i rum.

Punite malene silikonske kalupe od cca 18 ml i zaledite.

Ako nemate silikonske kalupe, džemom možete napuniti dresir vrećicu i na taj način puniti Londoner.


Pasta od oraha za parfe kremu - sastojci:

  • 100 g oraha

  • 80 g šećera

Postupak:

Otopite šećer u svijetli karamel, dodajte orahe, pa ih umiješajte u karamelizirani šećer i istresite na papir za pečenje ili posudu namazanu maslacem kako se ušećereni orasi nebi zalijepili.

Kad se orasi ohlade, miješajte ih u blenderu dok ne dobijete pastu.


Parfe od oraha - sastojci:

  • 300ml mliječnog slatkog vrhnja za šlag

  • 3 žumanjka

  • 30 g šećera

  • 10 g vanilin šećera

  • prstohvat soli

  • 3 listića želatine

  • 100 g paste od oraha

  • 100 g tostiranih mljevenih oraha

  • 200 ml mliječnog slatkog vrhnja za šlag

  • Dida Boža eko džem marelica

Postupak:


Namočite listiće želatine u hladnoj vodi.

U metalnoj zaobljenoj posudi na pari pjenjačom tucite jaja, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i mliječno slatko vrhnje za šlag dok krema ne dosegne 80 ˚C.

Maknite kotlić s vatre, dodajte prethodno namočene listiće želatine.

Zatim dodajte pastu od oraha i tostirane mljevene orahe.

Kad se krema ohladi na oko 35 ˚C, lagano umiješajte mliječno slatko vrhnje za šlag umućeno u srednje čvrsti šlag.


Meringa - sastojci:


  • 40 g bjelanjaka

  • 125 g šećera u prahu

Posupak:

  • U posudu miksera stavite bjelanjke i šećer u prahu pa miksajte dok ne dobijete čvrti snijeg.

  • Napunite meringu u dresir vrećicu, odrežite škarama vrh, pa ju istiskujte u krug po rubu keksa za podlogu.

  • Istisnite i male puslice u obliku kruga za vrh kapice. Sušite u pećnici 30 - ak minuta na 50 ˚C.

Slaganje:

U 2/3 silikonskog kalupa napunite pripremljeni parfe od oraha. Iz kalupa izvadite zaleđeni džem i umetnite ga u parfe, pa preko dodajte još parfea. Stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati ili preko noći. Zaleđene kolačiće glazirajte po želji. U ovom sam receptu koristila kakao maslac u obliku crvenog baršunastog spreja. Pripremljeni kolačić položite na prhki keks s meringom, a na vrh stavite puslicu kako bi dobli izgled kape Djeda Mraza. Kolačić ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se odledi i bude spreman za konzumaciju.


 


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page