Univerzalno prepoznati simbol Božića je crvena kapa djeda božićnjaka. Naša @pogaca_katedavor je svom Londoneru dala nezaboravni makeover koji je osvojio i naša srca na prvu.
Katarina nas oduševljava svojom kreativnošću i jedinstvenim receptima. Za svog baršunastog Londenora kaže:
Obožavam Londoner. Suhi kolačić kojeg spremam u svim svečanim prilikama. Dugo razmišljam o tome kako promijeniti njegov izgled, ali ne i okus. Ova receptura u potpunosti je pogođena i jako sam sretna što je sad moj Londoner poprimio novi izgled i postao pravi gospodin okupan baršunom. Za Londoner u ovoj, moglo bi se reći modernijoj izvedbi koristila sam Silikomart Russian Tale 30 silikonski kalup, no vi možete koristiti oblik koji želite. Možete ga napraviti i kao tortu koja bi po ovoj recepturi trebala biti promjera cca 20 cm.
A evo i kako ga je pripremila...
Baršunsti Londoner s eko džemom od marelica
(za cca 25 komada)
Prhko tijesto - sastojci:
150 g glatkog brašna
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
korica jednog limuna
80 g hladnog maslaca
2 žumanjka
Postupak:
Prosijte u zdjelu brašno i šećer u prahu, dodajte prstohvat soli, limunovu koricu i maslac izrezan na kockice. Rukama utrljajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
Dodajte žumanjke i kratko spojite tijesto. Omatajte ga prijanjajućom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Kad se tjesto odmorilo, razvaljajte ga između dva papira za pečenje na 3 mm debljine i izrežite željene oblike.
U ovom receptu sam koristila okrugli izrezivač promjera 3 cm. Složite keksiće na Silipat podlogu ili papir za pečenje i pecite ih 12 minuta na 160 ˚C.
Insert od džema i ruma - sastojci:
3 žlice ruma
Postupak:
U manjoj posudi pjenjačom povežite i izradite džem i rum.
Punite malene silikonske kalupe od cca 18 ml i zaledite.
Ako nemate silikonske kalupe, džemom možete napuniti dresir vrećicu i na taj način puniti Londoner.
Pasta od oraha za parfe kremu - sastojci:
100 g oraha
80 g šećera
Postupak:
Otopite šećer u svijetli karamel, dodajte orahe, pa ih umiješajte u karamelizirani šećer i istresite na papir za pečenje ili posudu namazanu maslacem kako se ušećereni orasi nebi zalijepili.
Kad se orasi ohlade, miješajte ih u blenderu dok ne dobijete pastu.
Parfe od oraha - sastojci:
300ml mliječnog slatkog vrhnja za šlag
3 žumanjka
30 g šećera
10 g vanilin šećera
prstohvat soli
3 listića želatine
100 g paste od oraha
100 g tostiranih mljevenih oraha
200 ml mliječnog slatkog vrhnja za šlag
Postupak:
Namočite listiće želatine u hladnoj vodi.
U metalnoj zaobljenoj posudi na pari pjenjačom tucite jaja, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i mliječno slatko vrhnje za šlag dok krema ne dosegne 80 ˚C.
Maknite kotlić s vatre, dodajte prethodno namočene listiće želatine.
Zatim dodajte pastu od oraha i tostirane mljevene orahe.
Kad se krema ohladi na oko 35 ˚C, lagano umiješajte mliječno slatko vrhnje za šlag umućeno u srednje čvrsti šlag.
Meringa - sastojci:
40 g bjelanjaka
125 g šećera u prahu
Posupak:
U posudu miksera stavite bjelanjke i šećer u prahu pa miksajte dok ne dobijete čvrti snijeg.
Napunite meringu u dresir vrećicu, odrežite škarama vrh, pa ju istiskujte u krug po rubu keksa za podlogu.
Istisnite i male puslice u obliku kruga za vrh kapice. Sušite u pećnici 30 - ak minuta na 50 ˚C.
Slaganje:
U 2/3 silikonskog kalupa napunite pripremljeni parfe od oraha. Iz kalupa izvadite zaleđeni džem i umetnite ga u parfe, pa preko dodajte još parfea. Stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati ili preko noći. Zaleđene kolačiće glazirajte po želji. U ovom sam receptu koristila kakao maslac u obliku crvenog baršunastog spreja. Pripremljeni kolačić položite na prhki keks s meringom, a na vrh stavite puslicu kako bi dobli izgled kape Djeda Mraza. Kolačić ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se odledi i bude spreman za konzumaciju.
Comments