Koliko recepata za linzere imate? Ako vam slučajno nedostaje još jedan, evo ga! ☺️ Ovi linzeri ne sadrže gotovo ništa šećera, osim malo javorovog sirupa i šećera od agave u prahu za posipati. Keksići su punjeni s Dida Boža pekmezom od šljiva koji ne sadrži dodane šećere, a ono što je zanimljivo da ni sami keksići ne sadrže šećer osim javorovog sirupa i šećera od agave za posipanje. Recept je smislila foodoris_, a vjerujemo da će vam se njezina verzija zaista svidjeti.
"ZDRAVIJI LINZERI"
SASTOJCI:
2 šalice pšeničnog brašna T850 (ili bijelog pšeničnog ili pirovog)
½ šalice bademovog brašna
1 žlica javorovog sirupa (dodajte više ako želite slađe a može i šećer)
¾ šalice kockica veganskog maslaca
Ekstrakt vanilije (opcionalno)
Hladni biljni napitak
PRIPREMA:
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke.
Dodajte sirup i hladne kockice maslaca te prstima maslac povežite s brašnom dok ne dobijete mrvičasto brašno.
Postepeno dodavajte po jednu žlicu hladnog biljnog napitka dok ne dobijete tijesto koje možete oblikovati u disk bez raspadanja. Oblikovani disk umotajte u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na sat vremena.
Kada se tijesto ohladi na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte* (pomognite si papirom za pečenje na vrhu da se ne lijepi) i režite keksiće.
Prvo 20ak** donjih, stavite na pleh za pečenje i ispecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 9-10 minuta. Dok se donji peku skupite tijesto, ponovno ga razvaljati te počnite rezati gornji dio keksa (onaj s rupom). Ako nemate neki nastavak za rupu, koristite ili nastavak za dresir vrećicu (okrugli dio) ili neku malu čašu. Prebacite kekse na lim za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu, također 9-10 minuta.
Ohlađene gornje keksiće posipajte šećerom u prahu. Doris je koristila šećer od agave u prahu koji je malo grublje teksture, ali vi slobodno koristite običan šećer u prahu.
Donje i gornje keksiće spojiti s pola do jedne žličice Dida Boža pekmeza od šljiva
* pripazite da je tijesto ravnomjerne debljine razvaljano kako bi se keksi jednako ispekli.
**ako koristite veće kalupe dobit ćete manje keksića.
Comments