top of page

Bo...ba...bo...ba...bo...ba...BOŽIĆNA BABKA!!!

Kolač poljskog podrijetla, čije značenje tumače kao baka, vrijedan je jedinstvene najave. @foodie_a26 nas oduševljava svojom verzijom, koju ćemo pojesti do zadnje mrvice!

Krećemo s naiščekivanijim periodom u godini...sve, baš sve radimo s temom Božića. Napokon je došao period s dozom nade da bi ova godina ipak mogla lijepo završiti. #samovjeruj
 

Babka s džemom od smokva, orasima i kardamomom


Sastojci:

  • 400g glatkog brašna

  • 50g otopljenog maslaca

  • 150ml mlijeka

  • 75g šećera

  • prstohvat soli

  • 5 g suhog kvasca

  • 1 jaje

  • žličica mljevenog kardamoma

  • 6-8 žlica Dida Boža ekološkog džema od smokva

  • 3 žlice krupno sjeckanih oraha

Priprema:


U posudu prosijte brašno i dodajte otopljeni maslac, mlijeko, šećer, prstohvat soli, kvasac, jaje i kardamom. Umijesite tijesto dok ne bude glatko. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom sat vremena da se udvostruči.

Nakon sat vremena tijesto premijesite i razvaljajte u oblik pravokutnika na prethodno pobrašnjenoj plohi. Debljina tijesta neka bude par milimetara.

Tijesto premažite džemom od smokva i pospite krupno sjeckanim orasima, a zatim zarolajte.

Prerežite tijesto uzdužno, no ne i sami vrh tijesta kako bi Vam ga bilo lakše isplesti. Dakle, sada imate dva kraka tijesta. Zaokrenite ih prema van i ispletite tijesto. Pričvrstite vrhove kako Vam se ne bi razdvojili tijekom pečenja.

Pripremljenu babku premjestite u kalup (30x12) obložen papirom za pečenje i pecite 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Ovisno o jačini pećnice, ako je potrebno, lagano prekrijte babku papirom za pečenje nakon 20-ak minuta.

Kada je babka gotova ostavite ju kratko da se prohladi, a zatim poslužite.

 
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page