Kolač poljskog podrijetla, čije značenje tumače kao baka, vrijedan je jedinstvene najave. @foodie_a26 nas oduševljava svojom verzijom, koju ćemo pojesti do zadnje mrvice!
Krećemo s naiščekivanijim periodom u godini...sve, baš sve radimo s temom Božića. Napokon je došao period s dozom nade da bi ova godina ipak mogla lijepo završiti. #samovjeruj
Babka s džemom od smokva, orasima i kardamomom
Sastojci:
400g glatkog brašna
50g otopljenog maslaca
150ml mlijeka
75g šećera
prstohvat soli
5 g suhog kvasca
1 jaje
žličica mljevenog kardamoma
6-8 žlica Dida Boža ekološkog džema od smokva
3 žlice krupno sjeckanih oraha
Priprema:
U posudu prosijte brašno i dodajte otopljeni maslac, mlijeko, šećer, prstohvat soli, kvasac, jaje i kardamom. Umijesite tijesto dok ne bude glatko. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom sat vremena da se udvostruči.
Nakon sat vremena tijesto premijesite i razvaljajte u oblik pravokutnika na prethodno pobrašnjenoj plohi. Debljina tijesta neka bude par milimetara.
Tijesto premažite džemom od smokva i pospite krupno sjeckanim orasima, a zatim zarolajte.
Prerežite tijesto uzdužno, no ne i sami vrh tijesta kako bi Vam ga bilo lakše isplesti. Dakle, sada imate dva kraka tijesta. Zaokrenite ih prema van i ispletite tijesto. Pričvrstite vrhove kako Vam se ne bi razdvojili tijekom pečenja.
Pripremljenu babku premjestite u kalup (30x12) obložen papirom za pečenje i pecite 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Ovisno o jačini pećnice, ako je potrebno, lagano prekrijte babku papirom za pečenje nakon 20-ak minuta.
Kada je babka gotova ostavite ju kratko da se prohladi, a zatim poslužite.
Comments