Vjerujemo da ste do sada čuli, ali i probali neku vrstu bapke. Ono što većina ne zna da je to tradicionalni poljski kolač i da babka zapravo znači baka. Kada pomislimo na našu baku pomislimo na ljubav, toplinu i ukusne tradicionalne kolače zato se i slažemo kako je ovo pravi odabir za naziv ovog kolača. Postoje razne varijante babke od vočnih, čokoladnih i punjenih sa sirom. Pošto je nas oduševila potpuno drugačija verzija ovoga kolača morali smo recept podijeliti s Vama. Radi se o ukusnom i domišljatom receptu koji je osmislila bibis_baking_tales koja je iskombinirala babku s bundevom i Dida Boža džemom od višnje. Ukusno i jesensko zar ne?
Bundevasta babka s džemom od višanja
Sastojci:
Tijesto:
350 g mekanog brašna
1 vrećica suhog kvasca
75 g šećera
prstohvat soli
ribana korica 1/2 limuna
1 žlica ekstrakta vanilije
1 jaje
100 g pečene bundeve
50 ml toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca
Nadjev:
200-300 g Dida Boža džema od višnje
Priprema:
Namažite maslacem okrugli kalup za tortu srednje veličine te ga cijelog obložite papirom za pečenje.
U posudi stolnog miksera pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte jaje, otopljeni maslac, pečenu bundevu, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Miješajući polako dodajte mlijeko. Tijesto mijesite 8-10 minuta, odnosno dok ne postane glatko, mekano i podatno.
Posudu prekrijte kuhinjskom krpom te ju stavite na toplo mjesto da se tijesto udvostruči (45-60 minuta).
Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto te ga razvaljate u oblik pravokutnika, na debljinu nekoliko milimetara. Tijesto premažite Dida Boža džemom od višnje. Zarolajte tijesto s duže strane tako da se dobije dugačka štruca.
Tijesto prerežite uzdužno i okrenite tako da je prerezani dio prema gore i isplestite ga u pletenicu. Pletenicu oblikujte u prsten. Babku stavite u kalup te ju ostavite dizati 20-30 minuta dok se ne udvostruči.
Zagrijate pećnicu na 200 C. Pecite babku 30-40 minuta. Ako počne prebrzo dobivati boju, prekrijte kalup folijom ili papirom za pečenje. Vrijeme pečenja prilagodite Vašoj pećnici.
Izvadite babku iz pećnice, ohladite ju, izvadite iz kalupa i narežite na debele šnite. Po želji pospite šećerom u prahu.
Comments