top of page

Bundevasta babka

Vjerujemo da ste do sada čuli, ali i probali neku vrstu bapke. Ono što većina ne zna da je to tradicionalni poljski kolač i da babka zapravo znači baka. Kada pomislimo na našu baku pomislimo na ljubav, toplinu i ukusne tradicionalne kolače zato se i slažemo kako je ovo pravi odabir za naziv ovog kolača. Postoje razne varijante babke od vočnih, čokoladnih i punjenih sa sirom. Pošto je nas oduševila potpuno drugačija verzija ovoga kolača morali smo recept podijeliti s Vama. Radi se o ukusnom i domišljatom receptu koji je osmislila bibis_baking_tales koja je iskombinirala babku s bundevom i Dida Boža džemom od višnje. Ukusno i jesensko zar ne?


 

Bundevasta babka s džemom od višanja

Sastojci:

Tijesto:

  • 350 g mekanog brašna

  • 1 vrećica suhog kvasca

  • 75 g šećera

  • prstohvat soli

  • ribana korica 1/2 limuna

  • 1 žlica ekstrakta vanilije

  • 1 jaje

  • 100 g pečene bundeve

  • 50 ml toplog mlijeka

  • 50 g otopljenog maslaca


Nadjev:


Priprema:

  • Namažite maslacem okrugli kalup za tortu srednje veličine te ga cijelog obložite papirom za pečenje.

  • U posudi stolnog miksera pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte jaje, otopljeni maslac, pečenu bundevu, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Miješajući polako dodajte mlijeko. Tijesto mijesite 8-10 minuta, odnosno dok ne postane glatko, mekano i podatno.

  • Posudu prekrijte kuhinjskom krpom te ju stavite na toplo mjesto da se tijesto udvostruči (45-60 minuta).

  • Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto te ga razvaljate u oblik pravokutnika, na debljinu nekoliko milimetara. Tijesto premažite Dida Boža džemom od višnje. Zarolajte tijesto s duže strane tako da se dobije dugačka štruca.

  • Tijesto prerežite uzdužno i okrenite tako da je prerezani dio prema gore i isplestite ga u pletenicu. Pletenicu oblikujte u prsten. Babku stavite u kalup te ju ostavite dizati 20-30 minuta dok se ne udvostruči.

  • Zagrijate pećnicu na 200 C. Pecite babku 30-40 minuta. Ako počne prebrzo dobivati boju, prekrijte kalup folijom ili papirom za pečenje. Vrijeme pečenja prilagodite Vašoj pećnici.

  • Izvadite babku iz pećnice, ohladite ju, izvadite iz kalupa i narežite na debele šnite. Po želji pospite šećerom u prahu.





0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page