Opcijama nema kraja kada je u pitanju ljubav prema hrani. Zato jednanod naši najvećih kreativaca, @pogaca_katedavor, predstavlja dvije od brojnih mogućnosti serviranja
crumble-a.
Crumble je jelo koje se može napraviti u slatkoj ili slanoj verziji, iako je slatka inačica puno češća. Slatka opcija obično sadrži dinstano voće ili džem preliveno mrvičastom smjesom.
Crumble s cimetom, marscapone mousse i suhe smokve u prošeku
(cca 8 porcija)
Crumble od cimeta:
90 g raženog brašna
10 g vanilin burbon šećera
prstohvat soli
120 g mljevenog badema
10 g cimeta
100 g maslaca
Postupak:
U pećnici tostirajte bademe 10 minuta na 180 ˚C.
U posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin burbon šećer, prstohvat soli, mljevene bademe i cimet. Promiješajte sve sastojke pa dodajte hladan maslac izrezan na kockice.
Maslac prstima utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
Tijesto rasporedite na papir za pečenje i pecite na 170 ˚C s uključenim ventilatorom 10 – 15 minuta. Svakih 5 minuta tijesto promiješajte kako bi se ravnomjerno peklo.
Smokve u prošku:
80 g šećera
100 ml prošeka
100 ml bijelog vina
2 štapića cimeta
400 g Dida Boža suhih smokava
200 ml soka od naranče
Postupak:
Suhe smokve narežite na kockice.
Karamelizirajte šećer, podlijte ga prošekom i vinom pa dodajte štapić cimeta.
Kad se šećer otopi dodajte nasjeckane smokve.
Kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 minuta dok smokve ne omekšaju, pa dodajte sok od naranče.
Pustite da sve skupa još kratko prokuha, zatim sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
Mousse od marscaponea i bijele čokolade
4 listića želatine
30 g šećera
12 g vode
90 g punomasnog mlijeka
128 g bijele čokolade
40 g žumanjaka
10 vanilije burbon
268 g mliječnog slatkog vrhnja za šlag
192 g marscaponea (sobne temperature)
Postupak:
Želatinu namočite u posudu s hladnom vodom.
U manjem loncu kuhajte šećer i vodu dok se šećer ne otopi i ne dobijete sirup.
U drugi lonac stavite mlijeko pa ga zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, prelijte preko čokolade i miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte prethodno namočenu želatinu i ostavite da se ohladi do 40˚C.
Žumanjke, vanilin burbon šećer i šećerni sirup kuhajte na pari dok ne dosegne temperaturu od 70˚C.
Istucite vrhnje za šlag, ali pazite da se ne pretuče. Dodajte ga u marscapone lagano miješajući špatulom.
Smjesu s žumanjcima pomiješajte sa smjesom čokolade, zatim u nju lagano špatulom dodajte smjesu marscaponea i slatkog vrhnja za šlag. Mousse stavite u dresir većicu kako bi vam bilo laše slagati kolač.
Slaganje:
Kolač možete servirati na nekoliko načina. Možete koristit silikonske kalupe ili ga složiti u čaši. U ovom receptu korišten je kalup CALEDION 3D. U 2/3 silikonskog kalupa napunite pripremljeni mousse. Stavite ga u zamrzivač 10 minuta pa preko dodajte pripremljene smokve i napunite mouss do kraja kalupa. Stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati ili preko noći. Zaleđene kolačiće glazirajte po želji. U ovom je receptu mousse glaziran kakao maslacem u obliku smeđeg baršunastog spreja. Pripremljeni kolačić ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije konzumacijepa ga položite na crumble.
Kolač možete napuniti i u silikonski kalup QUENELLE – ŽLIČNJAK. Smrznete, izvadite iz kalupa, položite na crumble i pripremljene smokve rasporedite po želji uz kolač.
Ovaj kolač jako lijepo izgleda serviran i u čaši. Na dno čaše stavite žlicu crumbla, zatim mousse i preko svega rasporedite smokve kuhane u vinu i prošeku.
Commentaires