Crostata je popularni talijanski desert koji se sastoji od prhkog tijesta i finog voćnog namaza ili džema. Prepoznatljiva je po mrežici od tijesta kroz koju mami punjenje od voća. Iako u originalu ide maslac, naša Doris napravila je s maslinovim uljem i zbilja je super. 👌 Tijesto se vrlo brzo umijesi i s obzirom na to da se koristi gotov namaz za punjenje, vrlo se brzo slaže i priprema. Punjena je Dida Boža Jaffa namazom od smokava, naranča i kakaa. Ovu odličnu kombinaciju morate isprobati.
DIDA BOŽA CROSTATA
SASTOJCI:
½ šalice kokosovog šećera (ili običnog bijelog)
1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
¼ šalice hladne vode
korica limuna ili naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
2 + ½ šalice pšeničnog brašna T850
1 + ½ žličice praška za pecivo
Dodatno: biljno mlijeko za premazati tijesto
PRIPREMA:
Kalup za tart premažite uljem i pobrašnite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
U zdjelu pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli pomiješajte ulje, vodu, koricu naranče ili limuna, ekstrakt vanilije i šećer.
Dodajte mokre sastojke suhima i umijesite u tijesto. Po potrebi dodajte još vode ako vam je tijesto previše suho.
Odvojite ¼ tijesta te od ostatka razvaljajte krug malo veći od kalupa. Pažljivo prebacite tijesto u kalup te ga ravnomjerno utisnite po dnu i stranicama. Vilicom izbostite tijesto na dnu kalupa.
Dodajte Dida Boža Jaffa namaz i ravnomjerno ga rasporedite po tijestu.
Oblikujte kvadrat od ostatka ¼ tijesta (pazite da je dužine kalupa) te ga razrežite na 10 jednakih dijelova. Posložite prvih pet trakica tijesta po vrhu kalupa i utisnite u stranice tijesta. Zarotirajte kalup te ponovite s preostalih pet trakica tijesta stvarajući mrežicu. Utisnute i ovih pet trakica u rubove tijesta.
Premažite trakice mlijekom te stavite peći u zagrijanu pećnicu cca. 25 minuta odnosno dok tijesto ne pozlati.
Izvadite iz pećnice i pustite da se djelomično ohladi u kalupu zatim pažljivo prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.
Comments