Domaće knedle od krumpira jedno su od onih tradicionalnih jela koja nas podsjećaju na djetinjstvo, obiteljski dom i gledanje omiljenog filma uz zdjelicu ukusnog punjenog tijesta prelivenog slasnim prezlama. U originalnom receptu knedle punimo otkoštenim šljivama, a ovoga puta odlučili smo za punjenje upotrijebiti Dida Boža pekmez od šljiva. Budite slobodni poigrati se nadjevima i otkrijte svoju omiljenu kombinaciju punjenja i knedli, a naša uputstva donosimo u nastavku:
Krumpirove knedle punjene pekmezom od šljiva
Sastojci (za 20tak knedli):
Tijesto:
cca 320g brašna
cca 1600g krumpira
4 žlice ulja
2 jaja
2 žličice soli
Punjenje:
cca 400g Dida Boža pekmeza od šljiva
Preljev:
cca 200g maslaca
cca 80g krušnih mrvica
+ Dida Boža ekološki nerafinirani šećer za posipanje, po želji
Priprema:
Krumpire ogulite, narežite na manje komadiće i kuhajte u vodi dok nisu potpuno kuhani. Ocijedite ih i ostavite par minuta da se prohlade, te ih usitnite gnječilicom za krumpir. U mlake krumpire dodajte ostale sastojke, te mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se može valjati i oblikovati. Ako vam se tijesto čini premekano, slobodno dodajte još brašna dok ne budete zadovoljni strukturom (ako ste ikad sami pripremali njoke - to je takvo tijesto). Izdvojite količinu tijesta po želji, oblikujte u krug debljine cca 0,5cm. U sredinu dodajte žličicu Dida Boža pekmeza od šljiva, te pažljivo preklopite tijesto s više strana i oblikujte u kuglicu. Punjene knedle stavljajte u kipuću vodu, a nakon što se izdignu na površinu kuhajte ih još 2-3 minute, pa rupičastom žlicom izvadite iz lonca.
U zasebnom lončiću zagrijte maslac, te na njemu lagano prepržite krušne mrvice dok ne potamne, a zatim prelijte preko knedli. Ako ste i vi pravi slatkoljupci, knedle obilno pospite Dida Boža ekološkim nerafiniranim šećerom te uživajte u ovom pravom „comfort food-u“.
Količine sastojaka za tijesto za knedle mogu varirati ovisno o vrsti krumpira.
Comments