Niti jedan kruh nije tako dobar kao domaći, još kada cijela kuća zamiriši pa toplina prođe domom - poželite ga praviti svaki dan. S finim i mekanim kukuruznim kruhom, namazanim Dida Boža džemom od šipka imat ćete najljepša jutra uz najukusniji doručak. Stvorite najljepše uspomene sa svojim najmilijima uz recept koji nam donosi naša draga Ivana @price_o_kolacima.
Kukuruzni kruh s džemom od šipka
SASTOJCI:
15 dag kukuruznog brašna
2 dl vrele vode
2 dl mlakog mlijeka
3 dag svježeg kvasca
1 žličica šećera
0,5 dl maslinovog ulja
1,5 žličica soli
35 dag brašna za dizana tijesta
ZA PREMAZIVANJE:
2 žlice mlake vode
1 žlica kukuruzne krupice
PRIPREMA:
Vodu prelijte preko kukuruznog brašna, promiješajte i ostavite da se ohladi.
Zatim u 2 dl mlakog mlijeka dodajte žličicu šećera i žličicu brašna za dizana tijesta (odvojite od navedene smjese). Dobro promiješajte, a zatim dodajte svježi kvasac pa ostavite na toplom da se podigne. Kad se kvasac podigne, dodajte ga u smjesu od kukuruznog brašna i vode.
U istu smjesu dodajte ulje, sol i brašno. Brašno obavezno prosijte prije dodavanja u smjesu! Sve miješajte rukom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto po potrebi doradite na pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga stavite na toplo mjesto da se podigne.
Nakon što se tijesto podigne, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio još jednom umijesite na pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga stavite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Tijesto prekrijte krpom i opet ostavite da se podiže na toplom (od 20 minuta do pola sata).
Prije pečenja kruh premažite mlakom vodom i pospite kukuruznom krupicom, a zatim ga zarežite na nekoliko mjesta.
Ispecite ga na 200 stupnjeva (oko 25 minuta). Odmah nakon pečenja stavite ga na rešetku da se ohladi.
Commenti