top of page

Domaći kukuruzni kruh

Niti jedan kruh nije tako dobar kao domaći, još kada cijela kuća zamiriši pa toplina prođe domom - poželite ga praviti svaki dan. S finim i mekanim kukuruznim kruhom, namazanim Dida Boža džemom od šipka imat ćete najljepša jutra uz najukusniji doručak. Stvorite najljepše uspomene sa svojim najmilijima uz recept koji nam donosi naša draga Ivana @price_o_kolacima.


 

Kukuruzni kruh s džemom od šipka


SASTOJCI:

  • 15 dag kukuruznog brašna

  • 2 dl vrele vode

  • 2 dl mlakog mlijeka

  • 3 dag svježeg kvasca

  • 1 žličica šećera

  • 0,5 dl maslinovog ulja

  • 1,5 žličica soli

  • 35 dag brašna za dizana tijesta

ZA PREMAZIVANJE:

  • 2 žlice mlake vode

  • 1 žlica kukuruzne krupice

PRIPREMA:

  • Vodu prelijte preko kukuruznog brašna, promiješajte i ostavite da se ohladi.

  • Zatim u 2 dl mlakog mlijeka dodajte žličicu šećera i žličicu brašna za dizana tijesta (odvojite od navedene smjese). Dobro promiješajte, a zatim dodajte svježi kvasac pa ostavite na toplom da se podigne. Kad se kvasac podigne, dodajte ga u smjesu od kukuruznog brašna i vode.

  • U istu smjesu dodajte ulje, sol i brašno. Brašno obavezno prosijte prije dodavanja u smjesu! Sve miješajte rukom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto po potrebi doradite na pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga stavite na toplo mjesto da se podigne.

  • Nakon što se tijesto podigne, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio još jednom umijesite na pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga stavite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Tijesto prekrijte krpom i opet ostavite da se podiže na toplom (od 20 minuta do pola sata).

  • Prije pečenja kruh premažite mlakom vodom i pospite kukuruznom krupicom, a zatim ga zarežite na nekoliko mjesta.

  • Ispecite ga na 200 stupnjeva (oko 25 minuta). Odmah nakon pečenja stavite ga na rešetku da se ohladi.









0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page