Husari, anđeoske oči, gospodska dugmad sve su to imena koja krase husarske kolače, a ono što mi sa sigurnošću možemo potvrditi da jednostavniji, ukusniji i tradicionalniji kolačić nećete pronaći. Ovim slatkim zalogajčićima neće moći odoljeti odrasli ali ni oni najmlađi.
Možete ih kombinirati s različitim okusima džemova kako bi kolačići izgledali što šarenije i privlačnije.
Draga @tihana.strawberrysoup nam donosi ovaj tradicionalni kolač na svoj poseban način. Ona se odlučila za manje slatku, a opet tako slasnu verziju husarskih kolača s ukusnim punjenjem Dida Boža pekmeza od šljive koji je bez dodanog šećera. Ovaj pekmez prkhim kolačićima daje posebnu notu i sigurno će Vas bar na tren vratiti u djetinjstvo i mirisnu kuću u kojoj baka i mama pripremaju Vaše omiljene slastice.
Husarski kolačići s Dida Boža pekmezom od šljiva
Sastojci:
150 grama brašna
50 grama mljevenih badema
100 grama maslaca
50 grama šećera u prahu
1 žumanjak
naribana korica pola naranče
pola žličice mljevenog cimeta
za punjenje: Dida Boža džem od šljiva
Postupak:
Samljeti bademe pa ih pomiješati s brašnom, šećerom u prahu, cimetom i naribanom koricom naranče.
Suhim sastojcima dodati na kockice narezan hladni maslac pa prstima maslac utisnuti u brašno tako da se dobije mrvičasta smjesa.
Dodati razmućeni žumanjak pa do kraja umijesiti tijesto za keksiće.
Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti na hlađenje barem na sat-dva, a može i preko noći.
Od ohlađenog prhkog tijesta rukama raditi kuglice jednake veličine (meni je jedna kuglica imala cca 15 grama). Poredati ih na pleh obložen papirom za pečenje.
U svakoj kuglici napraviti rupicu prstom ili uz pomoć vrh drvene kuhače.
Keksiće peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15-ak minuta.
Kad se ohlade, rupice napunite Dida Boža pekmezom od šljiva.
Po želji pospite šećerom u prahu.
Comments