top of page

Gospodska dugmad u posebnom blagdanskom ruhu

Husari, anđeoske oči, gospodska dugmad sve su to imena koja krase husarske kolače, a ono što mi sa sigurnošću možemo potvrditi da jednostavniji, ukusniji i tradicionalniji kolačić nećete pronaći. Ovim slatkim zalogajčićima neće moći odoljeti odrasli ali ni oni najmlađi.

Možete ih kombinirati s različitim okusima džemova kako bi kolačići izgledali što šarenije i privlačnije.

Draga @tihana.strawberrysoup nam donosi ovaj tradicionalni kolač na svoj poseban način. Ona se odlučila za manje slatku, a opet tako slasnu verziju husarskih kolača s ukusnim punjenjem Dida Boža pekmeza od šljive koji je bez dodanog šećera. Ovaj pekmez prkhim kolačićima daje posebnu notu i sigurno će Vas bar na tren vratiti u djetinjstvo i mirisnu kuću u kojoj baka i mama pripremaju Vaše omiljene slastice.


Husarski kolačići s Dida Boža pekmezom od šljiva


Sastojci:

  • 150 grama brašna

  • 50 grama mljevenih badema

  • 100 grama maslaca

  • 50 grama šećera u prahu

  • 1 žumanjak

  • naribana korica pola naranče

  • pola žličice mljevenog cimeta

  • za punjenje: Dida Boža džem od šljiva


Postupak:


Samljeti bademe pa ih pomiješati s brašnom, šećerom u prahu, cimetom i naribanom koricom naranče.

Suhim sastojcima dodati na kockice narezan hladni maslac pa prstima maslac utisnuti u brašno tako da se dobije mrvičasta smjesa.

Dodati razmućeni žumanjak pa do kraja umijesiti tijesto za keksiće.

Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti na hlađenje barem na sat-dva, a može i preko noći.

Od ohlađenog prhkog tijesta rukama raditi kuglice jednake veličine (meni je jedna kuglica imala cca 15 grama). Poredati ih na pleh obložen papirom za pečenje.

U svakoj kuglici napraviti rupicu prstom ili uz pomoć vrh drvene kuhače.

Keksiće peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15-ak minuta.

Kad se ohlade, rupice napunite Dida Boža pekmezom od šljiva.

Po želji pospite šećerom u prahu.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page