Neodoljivi i dobro poznati slatko-citrusni spoj u raskošnoj i sočnoj Jaffa torti osvježit će vas u trenu. Slatkoća čokolade savršeno se stapa sa bogatim okusom Dida Boža džema od mandarine i zaokružuje u posebne note koje će vaše nepce dugo pamtiti. Zanimljiv izgled i još bolji okus oduševit će i vaše goste, stoga se odmah pripremite da proslijedite ovaj divni recept koji nam je pripremila naša Biljana @bibis_baking_tales.
Torta s čokoladom i mandarinom
SASTOJCI:
BISKVIT:
4 jaja
200 g šećera
200 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
6 žlica ulja
250 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
NADJEV:
2 neprskane naranče
50 g tamne čokolade s narančom
50 g maslaca
3-4 žlice Dida Boža džema od mandarina
pola izmrvljenog biskvita
GLAZURA:
150 g tamne čokolade
25 g maslaca
2 žlice ulja
1 žlice mlijeka
I JOŠ:
Jaffa keksi
200 ml slatkog vrhnja
3-4 žlice čokolade u prahu
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 180 C. Dva okrugla kalupa za tortu veličine 22 cm obložiti papirom za pečenje, a rubove namazati maslacem.
U posudu prosijati brašno i prašak za pecivo. U drugoj posudi pjenasto izraditi jaja sa šećerom. Dodati ekstrakt vanilije, mlijeko i ulje. Dodati brašno s praškom za pecivo i dobro izmiješati.
Smjesu podijeliti na dvije jednake polovine. Svaku polovinu usipati u jedan kalup. Peći 20-25 minuta, odnosno do zlatno žute boje. Biskvite ohladiti. Jedan biskvit staviti na pladanj za torte, a drugi usitniti u mrvice.
Dobro oprati naranče. Naranče isjeći na sitnije komade, izvaditi koštice te ih izblendati u kašu.
U mikrovalnoj otopiti čokoladu i maslac.
U posudu staviti kašu od naranči, usitnjeni biskvit, čokoladu s maslacem i džem od mandarine te miksati dok nadjev ne postane čvrst no maziv.
Oko biskvita staviti obruč za torte obložen papirom za pečenje. Na biskvit staviti nadjev i poravnati.
U mikrovalnoj otopiti čokoladu, maslac, ulje i mlijeko. Preliti tortu. Ostaviti ju kratko na sobnoj temperaturi, a onda staviti u hladnjak.
Prije posluživanja ukrasiti jaffa keksom i tučenim slatkim vrhnjem s čokoladom u prahu.
TIPS & TRICKS:
Jaffa torta je adaptirani Jaffa kolač ispečen u kalupu za torte. Za kolač verziju ispeći dva biskvita u manjem do srednjem pravokutnom kalupu.
Po želji dio kore naranči oguliti i sitnije nasjeckati. Nasjeckanu koru staviti u nadjev. Sitnije narezana korica daje nadjevu intenzivniji okus i crunchy notu.
Ako je nadjev jako čvrst, dodati još žlicu/dvije džema.
Comentários