Sigurni smo da ste se za blagdane svi najeli uskusnih slastica, ali ovo razdoblje ne mmože proći bez slasnog recepta koji smo Vam pripremili. Kako se najbolje zasladiti zna naša draga Biljana koja donosi neodoljivi recept za kesten tortice koji izgleda kao da su ga radili najbolji svjetski slastičari. Mini tortica, a tako puno bogatog okusa kestena i Dida Boža džema od marelice.
MONOPORCIJSKE KESTEN TORTICE
SASTOJCI: (za 6 komada)
Biskvit:
3 žumanjaka
3 bjelanjaka
25 g šećera
75 g kestena
1 žlica brašna
Premaz:
3 žlice Dida Boža džema od marelice
1 žlica vode
1/2 žličice rakije od marelica
Kesten umetak:
100 g zaslađenog kesten pirea
Chantilly krema:
400 ml slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
Mirror glazura:
175 g tamne čokolade
80 g vode
100 g šećera
100 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
10 g želatine
60 ml hladne vode
Dekoracija:
100-150 g zaslađenog kesten pirea
PRIPREMA:
100 g zamrznutog kestena izrezati na šest štapića iste težine a dužine nešto manje od monoporcijskih duguljastih kalupa u kojem će se pripremati tortice. Staviti u zamrzivač do uporabe.
Zagrijati pećnicu na 180 C. Dno pleha za pečenje veličine pleha iz pećnice obložiti papirom za pečenje.
Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg. Žumanjke miksati sa šećerom dok ne postanu kremasti i svjetlo žuti. U smjesu žumanjaka umiješati kesten a zatim brašno. Špatulom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Biskvitnu smjesu izliti u kalup u tankom sloju i peći 15-ak minuta, odnosno dok rubovi biskvita ne postanu zlatno smeđi. Ostaviti biskvit da se ohladi u kalupu. Duguljastim izrezivačem izrezati 12 pravokutnika.
Pripremiti preljev: u posudu staviti Dida Boža džem od marelice i vodu. Zagrijati u mikrovalnoj. Promiješati i dodati rakiju. Preljevom premazati pravokutnike te spojiti po dva da na kraju bude šest pravokutnika.
Pripremiti chantilly kremu: slatko vrhnje izmiksati sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije u srednje čvrsti šlag (paziti da vrhnje ne bude “pretučeno”). Kremu staviti u slastičarsku vrećicu te vrećici odrezati vrh.
Silikonske kalupe puniti kremom do polovice. Izvaditi zaleđene štapiće kesten pirea te ih staviti u centar svakog monoporcijskog kalupa. Napuniti ostatkom kreme sve šupljine, poravnati površinu, lagano protresti kalupe, na kremu staviti pravokutnike biskvita te sve staviti u zamrzivač preko noći.
Pripremiti dekoraciju: u kalup utisnuti zaslađeni kesten pire, poravnati te kalup staviti u zamrzivač.
Idući dan pripremiti glazuru: u 60 ml hladne vode otopiti želatinu. Neka bubri 5-10 minuta. Nasjeckati tamnu čokoladu i staviti ju u posudu. U šerpici zagrijavati vodu, šećer i kondenzirano mlijeko dok smjesa ne zavrije. Maknuti sa štednjaka.
U smjesu staviti želatinu te miješati dok se želatina ne otopi. Preliti preko čokolade, ostaviti 5 minuta da se čokolada otopi te dobro promiješati. Čokoladnu smjesu dodatno izraditi štapnim mikserom. Ohladiti glazuru na 32-35 C.
Izvaditi tortice iz kalupa te ih staviti na rešetku koju ste stavili na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Preliti tortice glazurom.
Staviti tortice na pladanj za posluživanje, a zatim u hladnjak. Nakon 1-2 sata ukrasiti ukrasima od kestena prethodno izvađenima iz kalupa.
Comments