Vjerujemo da ste čuli, a sigurno i isprobali svima poznatu Sacher tortu, ali sigurni smo kako niste znali da ju je prvi puta napravio Franz Sacher po kome je ova torta i dobila ime. Glavni sastojci Sacherice su čokolada i džem zbog kojih je ova torta mnogima omiljen desert. Danas Vam donosimo Kikinu Sahericu koja je napravljena prema Kristininom receptu s Dida Boža džemom od marelica.
Sacher torta
Sastojci:
• 6 žumanjaka
• 6 bjelanjaka
• 150g kristal šećera
• 1 vanilin šećer
• 140g margarina
• 150g čokolade za kuhanje
• 100g glatkog pšeničnog brašna
• 1 prašak za pecivo Ganache:
• 150g čokolade za kuhanje
• 150g vrhnja za šlag
Priprema:
Otopite čokoladu i margarin i ostavite da se ohladi. Potom, u posudu dodajte šećere (kristal i vanilin šećer) i žumanjke te pjenasto izradite mikserom. Dodajte otopljenu čokoladu i margarin te kratko izmiksajte smjesu. Na kraju pomiješajte brašno s praškom za pecivo i također dodajte u gore izmiksane sastojke. Sve sjedinite mikserom. Bjelanjke mikserom izradite u čvrst snijeg te dodajte u već izmiksanu smjesu od žumanjaka i šećera. Promiješajte s pjenjačom da se sve sjedini. Smjesu sipajte u okrugli kalup za tortu, dimenzija 24cm, na kojega ste prethodno postavili papir za pečenje. Biskvit stavite peći na 170°c cca 40 minuta. Ako niste sigurni da je dovoljno pečen, zabodite vrh čačkalice u biskvit te ako izađe suha, biskvit je pečen. Pečeni biskvit ohladite.
Ohlađeni biskvit podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio premažite sa 200g Dida Boža džema od marelica, preklopite drugim biskvitom te također cijelu tortu okolo premažite sa preostalim džemom. Za ganache stavite na peć grijati vrhnje za šlag, do vrenja. Čokoladu izrežite na sitnije komadiće te dodajte u vrhnje za šlag, miješajte dok se čokolade posve ne otopi. Ganache malo ohladite i ostavite da se počne stezati te prelijte preko torte, poravnajte i zagladite bočne stranice. U slast.
Comments