top of page

Kolač "Vjetrenjača"

Tradicionalni kolač od dizanog tijesta sa dodatkom Dida Boža pekmeza od šljive vratit će vas u neka davnija vremena i toplu bakinu kuhinju. Iz pećnice pa odmah u rukice, samo pripazite da ne opečete prstiće. Mekano tijesto, fini okus i predivan izgled, a jednostavna priprema. Može li bolje?! Oduševite svoje ukućane i pozovite goste s receptom koji vam donosi naša Ivana @price_o_kolacima .


 

Kolač s pekmezom od šljiva


SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 65 dag glatkog brašna

  • žličica soli

  • 1 vanilin šećer

  • 1 prašak za pecivo

  • 20 dag kiselog vrhnja

  • 1 dl suncokretovog ulja

  • 2 dl mlijeka

  • 3 dag svježeg kvasca

ZA PREMAZIVANJE:

  • 30 dag Dida Boža pekmeza od šljiva

POSTUPAK:


  • Mlijeko zagrijte. Treba biti mlako, a ne vruće. Dodajte mu šećer i žličicu brašna (odvojite od navedene količine). Dobro izmiješajte pa dodajte kvasac i ostavite na toplome da se kvasac podigne.

  • Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte u posudu, a zatim dodajte ulje, kiselo vrhnje, vanilin šećer te u smjesu dodajte podignute kvasac i umijesite tijesto.

  • Tijesto podijelite na 4 dijela i ostavite na toplome da se podigne. Kad se tijesto podigne, razvaljajte četiri kruga promjera cca. 37 cm.

  • Prvi krug stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje (idealno bi bilo da imate okrugli lim tih dimenzija). Navedenu količinu pekmeza podijelite na 3 dijela pa prvom trećinom pekmeza premažite prvi krug. Na taj krug stavite sljedeći krug. Postupak ponovite i sa sljedećim krugovima. Zadnji ne trebate premazivati.

  • Na sredinu tako pripremljenog tijesta stavite čašu, a zatim tijesto izrezujte od čaše prema kraju cijelom visinom. Tijesto je potrebno izrezati na 16 jednakih dijelova. Svaki od 16 dijelova nakon izrezivanja podignite pa dva puta zaokrenite u istu stranu da dobijete oblik kolača kao s fotografija.

  • Kolač ispecite na 180 stupnjeva (oko 22 minute).





0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page