Tradicionalni kolač od dizanog tijesta sa dodatkom Dida Boža pekmeza od šljive vratit će vas u neka davnija vremena i toplu bakinu kuhinju. Iz pećnice pa odmah u rukice, samo pripazite da ne opečete prstiće. Mekano tijesto, fini okus i predivan izgled, a jednostavna priprema. Može li bolje?! Oduševite svoje ukućane i pozovite goste s receptom koji vam donosi naša Ivana @price_o_kolacima .
Kolač s pekmezom od šljiva
SASTOJCI ZA TIJESTO:
65 dag glatkog brašna
žličica soli
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
20 dag kiselog vrhnja
1 dl suncokretovog ulja
2 dl mlijeka
3 dag svježeg kvasca
ZA PREMAZIVANJE:
30 dag Dida Boža pekmeza od šljiva
POSTUPAK:
Mlijeko zagrijte. Treba biti mlako, a ne vruće. Dodajte mu šećer i žličicu brašna (odvojite od navedene količine). Dobro izmiješajte pa dodajte kvasac i ostavite na toplome da se kvasac podigne.
Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte u posudu, a zatim dodajte ulje, kiselo vrhnje, vanilin šećer te u smjesu dodajte podignute kvasac i umijesite tijesto.
Tijesto podijelite na 4 dijela i ostavite na toplome da se podigne. Kad se tijesto podigne, razvaljajte četiri kruga promjera cca. 37 cm.
Prvi krug stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje (idealno bi bilo da imate okrugli lim tih dimenzija). Navedenu količinu pekmeza podijelite na 3 dijela pa prvom trećinom pekmeza premažite prvi krug. Na taj krug stavite sljedeći krug. Postupak ponovite i sa sljedećim krugovima. Zadnji ne trebate premazivati.
Na sredinu tako pripremljenog tijesta stavite čašu, a zatim tijesto izrezujte od čaše prema kraju cijelom visinom. Tijesto je potrebno izrezati na 16 jednakih dijelova. Svaki od 16 dijelova nakon izrezivanja podignite pa dva puta zaokrenite u istu stranu da dobijete oblik kolača kao s fotografija.
Kolač ispecite na 180 stupnjeva (oko 22 minute).
Commentaires