Victoriu sponge tortu smo nazvali kraljevskom jer je to tradicionalni engleski kolač koji su posluživali i na dvoru uz čaj. Spužvasta torta koju možete puniti raznim nadjevima i voćem tradiconalno se premazuje s džemom i sa šlagom. Kraljevsku verziju ove torte u kombinaciji s Dida Boža džemom od kupine, svježim kupinama i bijelom čokoladom donosi naša draga Ema. Koje god voće i džem odaberete za ovu tortu ne možete pogriješiti.
Victoria sponge s kupinama
Sastojci:
Biskvit
(za dva biskvita Ø 18 cm)
3 jaja (sobne temperature)
200 g šećera
200 g maslaca
2 žlice mlijeka
200 g glatkog brašna
prstohvat soli
5.4 g praška za pecivo
5.4 g sode bikarbone
Krema od bijele čokolade
150 g bijele čokolade
250 g krem sira
50 ml jogurta
Preljev od kupina:
Dekoracija:
svježe kupine
Priprema:
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 170°C. Miksajte maslac i šećer 4 minute. U to dodajte jaja, a zatim mlijeko. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite. Pecite 25-30 minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici). Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih sa dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte.
Krema od bijele čokolade
Otopite bijelu čokoladu na pari. U to dodajte krem sir i jogurt i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Kremu stavite u hladnjak do korištenja.
Preljev od mandarine
Džem od kupina kratko otopite kako bi se lakše mazao.
Slaganje
Izvadite biskvite iz hladnjaka. Biskvit premažite kremom i preko nje rasporedite polovicu džema. Preko toga stavite drugi biskvit, te njega također premažite kremom i džemom. Tortu stavite u hladnjak na hlađenje, minimalno 2 sata.
Dekoriranje
Tortu dekorirajte svježim kupinama. U slast!
Comments