Dašak Francuske i njenih neodoljivih slastica rijetko kome ne izazove bar na trenutak osjećaj užitka. Parfait (franc.) ili "parfe", odnosno savršenstvo (hrv.) je specijalitet u kome se uživa već stoljećima, a mi tu tradiciju nastavljamo receptom koji nam je pripremila divna Biljana Oklopčić @bibis_baking_tales. Uživajte u rapsodiji slatko citrusnih okusa.
Parfe sa sirom, smokvom i narančom
SASTOJCI (za 2 male i 1 srednju staklenku):
1 velika neprskana naranča
200 g svježeg sira
3-4 žlice šećera u prahu
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1 žlica korice naranče
200 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Guljačem za povrće skinuti površinski sloj korice naranče, pazeći da ne ogulite bijeli gorki sloj. Koricu narezati na trakice, trakice sitno isjeckati te svu koricu, osim 1 velike žlice, staviti u zamrzivač/hladnjak za neku drugu slasticu.
Nožićem skinuti bijeli sloj s naranče, naranču narezati na tanke šnite, a zatim svaku šnitu narezati na četvrtine. Spremiti u hladnjak do uporabe.
Izmiksati slatko vrhnje u srednje čvrsti šlag. Staviti svježi sir, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i koricu naranče u posudu te miksati 60-ak sekundi dok smjesa ne postane homogena. Špatulom umiješati slatko vrhnje.
U mikrovalnoj malo zagrijati džem.
Slastičarskom vrećicom staviti sir kremu na dno svake čaše, na kremu staviti kriške naranče a na naranče lagano ugrijani džem. Još jednom ponoviti svaki sloj. Po želji ostaviti po 1-1,5 žlicu sir kreme za ukrašavanje.
Opmerkingen