Linzer torta s pekmezom od šljiva
- Džem
- Mar 10, 2023
- 1 min read
Linzeri su kolači koji se tradicionalno pojavljuju na blagdanskom stolu, ali mi ih volimo svaki dan jer su slatki, pekmezasti i maleni… Ovaj put naša draga Dora nam donosi linzer tortu na njezin način s Dida Boža pekmezom od šljiva bez šećera. Jednostavna, praktična i za prste polizati. Morate ju isprobati! ☺️
LINZER TORTA S BADEMIMA I PEKMEZOM OD ŠLJIVA
SASTOJCI:
320g glatkog brašna
200g margarina sobne temperature
100g šećera
2 vanilin šećera
1 jaje sobne temperature
prstohvat soli
PUNJENJE I POSIP:
Šećer u prahu po želji
Bademi u listićima
PRIPREMA :
Brašno, margarin, oba šećera i malo soli dodajte u zdjelu. Promiješajte. Dodajte razmućeno jaje i zamijesite prhko tijesto. U početku će se činiti presuho, no čim se margarin počne topiti smjesa će se povezati. Mijesite minimalno 10-tak minuta kako bi se sve povezalo. Smjesa mora biti malo mekša. Tijesto omotajte u prozirnu foliju i držite u frižideru 45-60 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C bez ventilatora. Nakon što se stisnulo u frižideru, tijesto razvaljajte između 2 masna papira na tanku debljinu. Pomoću masnog papira, tijesto prebacite u okrugli kalup te dignute rubove. Dno par puta bocnite vilicom kako bi tijesto ravnomjerno raslo.
Pecite minimalno 10-tak minuta uz provjeru. Nakon što se ispeklo, premažite Dida Boža pekmezom od šljiva i posipajte bademima. Zapecite još dvije minute.
SAVJETI:
Margarin narežite na kockice kako bi se bolje sjedinio u smjesi.
Pazite da tijesto ne bude predebelo kada razvaljate jer će rubovi potamniti, a dno će ostati sirovo.
Korišten je kalup promjera 26cm.
Comentários