Još uvijek smo pod dojmom hrane od Božića, no tu ne stajemo... Što pripremamo za novogodišnji ručak možete vidjeti niže u receptu koji je pripremila @luxuria.vita.
Jednostavno savršen ispračaj 2020. godini, da joj pokažemo koliko smo jaki i da smo ju izdržali. Nazdravimo novoj 2021. godini da svima bude laka koliko je 2020. bila teška.
Novogodišnja purica s nadjevom i umakom od Dida Boža džema sa smokvom i narančom
Serviranje za 4 osobe
Sastojci:
Purica od 3,2 kg
1 luk
1 jabuka
komadić đumbira
2 dcl kvalitetnog bijelog vina Traminac (bitno je da nije jako kiselo vino)
500 g mlinaca
sol
suncokretovo ulje
Priprema:
Puricu operite pod vodom, a zatim ju dobro istrljajte solju izvana i iznutra. Sa strane
izmiješajte u posudici tri jušne žlice Dida Boža džema od smokve s narančom i 1 dcl bijelog vina Traminac. Sa strane također zagrijte 2 dcl suncokretovog ulja. Pola umaka koji ste pripremili od džema i Traminca iskoristite odmah na početku i premažite puricu iznutra, a pola sačuvajte za kasnije. Nakon što ste premazali puricu umakom, ogulite 1 jabuku i 1 luk te ih stavite unutar purice. Na kraju zalijte puricu po površini s jednim decilitrom vrućeg ulja, a s ostatkom dno protvana i dodajte malo vode u protvan. Stavite peći na 200 stupnjeva 3 sata. Puricu svakih 30 minuta zalijte tekućinom iz protvana. Nakon 2 sata dodajte ostatak umaka koji ste prethodno pripremili i premažite puricu izvana. Kada se pečenje približi kraju, pripremite mlince i umak od svog preostalog džema u teglici. Pomiješajte Dida boža džem sa smokvama i narančom, 1 dcl Traminca i komadić đumbira te dobro miješajte dok se sve ne sjedini.
Puricu prije serviranja razrežite, prelijte s uljem od pečenja i umakom od Dida Boža džema te servirajte s mlincima. Uživajte u sočnosti i bogatom okusu blagdana!
*Napomena: Purica je zadobila tamniju, hrskavu koricu isključivo zbog premazivanja, kao kod pripreme rebaraca. Ako više volite zlatnu kožicu, preskočite premazivanje izvana i sav umak namažite u unutrašnjost purice, a na kraju poslužite kao što je navedeno u receptu, uz umak sa strane.
Comments