Galette su zaista zahvalan kolač, pošto se mogu pripremiti s gotovo bilo kojim voćem koje vam se nađe pri ruci, a može se napraviti čak i slana varijanta s povrćem (primjerice s rajčicama). Za pripremu naše galette ovoga smo puta koristili svježe breskve na sloju džema od marelice, a preklopljene rubove kolača smo dodatno ukrasili mrvljenim tijestom za onaj dodatan "crunch". Kratak video pripreme možete pogledati na našem Instagram profilu, a upute za pripremu donosimo u nastavku.
Mrvičasta galetta s breskvama i džemom od marelica
Sastojci:
150g oštrog brašna
150g glatkog brašna
6 žlica šećera (3 za tijesto, 3 za voće)
2 vanilin šećera (jedan za tijesto, jedan za voće)
Malo soli
150g ohlađenog maslaca
1 jaje
5-6 breskvi
Priprema:
Pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Hladan maslac narežite na kockice i dodajte u smjesu, a potom i jaje. Povežite lagano sve sastojke u mrvičasto tijesto, od kojeg formirajte disk koji zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da odmara pola sata.
Pećnicu stavite grijati na 180 C. Breskve otkoštite i narežite na tanke kriške, u koje dodajte vanilin šećer i dodatno zašećerite po želji, ovisno o slatkoći voća (mi smo dodali 3 žlice). Ako koristite neko zaleđeno voće, dodajte mu i nekoliko žlica gustina koji će upiti višak vode tokom pečenja i spriječiti nastanak gnjecavog tijesta i razlijevanja nadjeva.
Kada se tijesto dobro ohladilo, odvojite ¼ tijesta sa strane, a veći dio prebacite na papir za pečenje ili u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Razvaljano tijesto premažite Dida Boža džemom od marelica, no ostavite prazno po 2-3cm od ruba tijesta. Na džem rasporedite voće, a zatim preklopite krajevima tijesta koje će držati voće na okupu. Tada preostali komadić tijesta razmrvite i rasporedite po rubovima kolača, a možete i po voću. Galettu pecite cca 30min, dok se tijesto lagano ne zarumeni.
Preko još tople galette možete poslužiti sladoled od bourbon vanilije za toplo-hladni užitak.
Comments