Danas Vam donosimo nešto malo neobičnije, ali vrijedno pripreme i kušanja, pogotovo ako želite isprobati neke nove recepte za slastice! Tihana Strawberry Soup i ovog nas je puta oduševila kreativnošću spojivši ukusan orašasti biskvit s laganom čokoladnom kremom, između kojih se nalazi i premaz od Dida Boža džema od aronije s narančom - što ovoj torti daje potreban "kick" svježine i zaokružuje okus svake kriške. Recept za ovu novu Tihaninu tortu pronađite u nastavku:
Torta s orasima i džemom od aronije
Sastojci:
Biskvit:
2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
120 grama šećera
5 žlica hladne vode
100 grama glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
55 grama mljevenih oraha
sok od pola naranče za prskanje biskvita
Premaz:
Dida Boža džem aronija s narančom (u ovo receptu je korišteno oko 150 grama džema, Vi možete i više ili manje ovisno o ukusu)
Krema:
250 g mascarpone sira
250 ml vrhnja za šlag
100 grama čokolade za kuhanje
Postupak:
Biskvit:
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne posvijetle, a zatim pomalo dodajte vodu i miksajte dok se ne zgusne. Toj smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka pa promiješajte ručno, ne mikserom. Također ručno dodajte mješavinu brašna, mljevenih oraha i praška za pecivo. Kalup za pečenje promjera 24-26 cm namažite maslacem pa obložite papirom za pečenje. U kalup izlijte smjesu pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.
Krema:
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag pa mu dodajte mascarpone. Čokoladu otopite na pari i dodajte ju smjesi šlaga i mascarpone sira pa dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Slaganje torte:
Pečeni biskvit ohladite pa ga vilicom izbodite na više mjesta. Po njemu polijte sok od pola naranče, a zatim biskvit namažite Dida Boža džemom od aronije i naranče. Na sloj džema nanesite pripremljenu kremu.
Tortu poslužite ohlađenu.
Comments