Panna cotta nam je jedno od omiljenih deserata s razlogom - lagano, osvježavajuće, ukusno, i može imati beskrajno puno lica, ovisno o tome kojim se dodacima odlučite poigrati. Naša draga Nikolina s Instagram profila @nbedrica u svoju je panna cottu dodala ne samo aromatične jabuke, već i džem od smokve s narančom. Isprobajte i Vi ovu odličnu slasticu koja priziva toplije dane, a Nikolinine upute za pripremu pronađite u nastavku:
Panna cotta s jabukama i džemom od jabuka
Sastojci:
300 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 žličica arome vanilija
1 vrećica želatine u prahu
oko 200 g jabuke
malo maslaca
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
2 žlice vode
3 žlice džema od smokava s narančom
Priprema:
Želatinu pripremiti prema uputi na poleđini vrećice. Slatko vrhnje, mlijeko, šećer, aromu vanilje kuhati na laganoj vatri, a kad zakuha maknite s vatre. U to dodati želatinu koju ste lagano otopili nakon što je nabubrila. Promiješajte. Stavljati u čaše (2dcl) do pola. Količina je dovoljna za 4 čaše. Staviti na hlađenje u hladnjak, nekih sat vremena će biti dovoljno da se smjesa stisne. Zatim krenete na pripremu jabuka. Jabuke očistiti, skinuti koru i isjeckati na malene kockice. U zdjeli izmješati jabuke, šećer i cimet. U tavu staviti žličicu maslaca i na njemu kratko popirajti pripremljene jabuke, zatim staviti 2 žlice vode i lagano miješati dok sva tekućina ne ispari i jabuke ne omekšaju. Ohladiti jabuke. Džem od smokve s narančom lagano zagrijati nad vatrom (ne kuhati) samo da bude malo rijeđi da se bolje veže na jabuke u čaši. Zatim slijedi slaganje. Na ohlađenu panna cottu stavljate po žlicu ohlađenih jabuka i preko žličicu džema.
Možete ukrasiti sa suhim smokvama, po želji.
Comments