Glavno pitanje ovih dana je, kako obogatiti uskršnji stol. Mi vam donosimo jednostavan recept pletenog kruha, koji ne zahtijeva puno sastojaka, a vizualno je veoma atraktivan. Ovaj pleteni kruh krije u sebi iznenađenje u obliku slatkog Dida Boža ekološkog džema od marelice. Idealan kao dodatak uskršnjem stolu, bilo za doručak ili popodnevni slatki završetak ručka. Recept nam donosi naša draga Doris, mi ćemo ga zasigurno isprobati, a predlažemo i vama!
PLETENI KRUH S DŽEMOM OD MARELICE
SASTOJCI:
3 šalice glatkog pšeničnog brašna
1 žlica šećera
1 paketić suhog kvasca (7 g)
½ žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
80 g (veganskog) maslaca/margarina (u bloku) sobne temperature
¾ šalice mlakog sojinog napitka/mlijeka
Dodatno za premazati: sojino mlijeko, prstohvat kurkume i perlasti šećer
PRIPREMA:
Kako bi napravili tijesto, u zdjelu stavite brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dobro promiješajte te dodajte toplo mlijeko, maslac i vaniliju.
Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (8-10 minuta). Po potrebi dodati još napitka/mlijeka. Prekrijte zdjelu krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (obično oko sat vremena).
Nakon što se tijesto dignulo, kratko ga primijesite na radnoj površini te ga podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u valjak te svaki valjak poravnajte valjkom za tijesto da dobijete ravnu podlogu za stavljanje džema.
Nanesite Dida Boža eko džem od marelice po sredini i dužini tijesta . Uvijte rubove prema sredini i dobro zatvorite. Ponovite s preostala dva tijesta. Zatim poslagati tri valjka jedan do drugoga i isplesti pletenicu. Pustite prostora da naraste odnosno nemojte stiskati tijesta (u videu pogledajte kako se mota pletenica).
Prebacite pletenicu na pleh za pečenje u kojem je papir za pečenje i pokrite te pustite da se diže još pola sata.
Nakon što se kruh dizao pola sata, premažite ga mješavinom mlijeka i kurkume, posipajte šećerom u granulama i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko 30-40 minuta. Kruh je gotov kada poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Pečeni kruh prekrijte krpom ako želite da korica omekša.
Kada se kruh ohladi, možete ga poslužiti kao desert ili doručak.
Comments