Koji je najbolji poklon koji ste dobili za Valentinovo? Mi vam donosimo jedan recept koji može biti idealan kao poklon za današnji dan. Mišljenja smo da se uvijek više cijeni orginalan poklon, zato vam danas donosimo jedan recept koji neće ostaviti nikoga ravnodušnim. Ove slatke Ruby Love tortice pripremila nam je naša draga Biljana.
RUBY LOVE TORTICE
SASTOJCI:
Biskvit:
45 g maslaca
60 g tamne čokolade s 50-60% kakaa
50 g šećera
1 veliko jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije
35 g brašna
15 g kakaa u prahu
1/4 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Mouse od jagode:
Mousse od jagode
1¼ žličice želatine
2 žlice hladne vode
60 ml mlijeka
1 žumanjak
65 g šećera
160 ml slatkog vrhnja
Glazura:
240 ml slatkog vrhnja
1 žlica kukuruznog sirupa
225 ruby čokolade, sitno nasjeckane
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 C, obložite pravokutni kalup za kruh veličine 22x12 cm papirom za pečenje. Otopite maslac te mu dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Umiješajte šećer. Prohladite minutu-dvije te dodajte jaje. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
Prosijajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Umiješajte brašno u čokoladnu smjesu. Biskvit prelijte u kalup te pecite 20-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe obložena mokrim mrvicama. Potpuno ohladite u kalupu.
Izvadite iz kalupa, skinite papir za pečenje, obrežite rubove te biskvit narežite na 6 kvadrata veličine, malo manje od kalupa za tortice. U zdjelici pomiješajte vodu i želatinu. Ostavite želatinu da bubri.
U loncu zagrijte mlijeko (pazite da ne prokuha). U drugom loncu pjenjačom izmiješajte žumanjak i šećer u gustu pastu. Dodajte žlicu-dvije mlijeka, promiješajte, a zatim smjesu ulijte u ostatak mlijeka stalno miješajući.
Vratite lonac na štednjak te kuhajte stalno miješajući dok smjesa ne postigne konzistenciju rijetkog pudinga. Maknite sa štednjaka, dodajte želatinu te miješajte dok se želatina ne otopi. Malo ohladite. U kremu umiješajte malo zagrijani Dida Boža džem od jagode. Stavite u hladnjak dok se priprema slatko vrhnje. Izmiksajte slatko vrhnje u srednje čvrsti šlag. Umiješajte mikserom 1/3 šlaga u kremu od jagoda. Ostatak šlaga umiješajte špatulom.
Koristeći žlicu ili slastičarsku vrećicu ispunite kalupe za tortice kremom do 2/3 visine kalupa. Pažljivo stavite komad čokoladnog biskvita u sredinu kalupa svake tortice. Napunite kalupe kremom do ruba kalupa. Poravnajte kremu špatulom. Kalup s torticama hladite u zamrzivaču barem 3 sata, najbolje preko noći.
U posudu stavite nasjeckanu čokoladu. U loncu zagrijate slatko vrhnje i kukuruzni sirup (ne smije zavrijeti). Prelijte preko čokolade. Nakon 30 sekundi pjenjačom miješajte smjesu dok ne postane glatka i sjajna. Izvadite tortice iz kalupa. Na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje stavite nekoliko čaša ili šalica čiji je promjer manji od tortica. Na svaku stavite torticu. Prelijte glazurom pazeći da je glazura posvuda ravnomjerno raspoređena. Maknite nožem ili žlicom višak glazure s podnožja tortice. Prenesite tortice na tanjur/tacnu. Stavite u hladnjak. Prije serviranja ukrasite po želji.
Opmerkingen