Sezona smokava samo što nije završila, stoga požurite isprobati ovu nevjerojatnu slasticu!
Sacher torta od smokava je slastica koja na prekrasan način spaja bogate okuse tamne čokolade i slatke smokve. Ovaj očaravajući zaokret u klasičnoj austrijskoj Sacher torti, podižući je na potpuno novu razinu uživanja pripremila je naša draga Lucija.
SACHER TORTA OD SMOKAVA
SASTOJCI:
Brašno - 140 g
Šećer u prahu - 100 g
Jaja - 6
Maslac - 150 g
Tamna čokolada - 130 g + 200 g
Ekstrakt vanilije - 1 žličica
Dida Boža eko džem od smokava - 200 g
Masno vrhnje - 125 ml
PRIPREMA:
Otopite 130 g tamne čokolade, zatim ju malo ohladite.
Mikserom miješajte maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije dok ne postane kremast, 3-4 minute.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa žumanjke jedan po jedan umiješajte u smjesu s maslacem.
Sada postupno dodajte otopljenu čokoladu.
Bjelanjke istucite dok ne postanu mekani, zatim dodajte šećer i nastavite miksati dok ne postane čvrst. Dodajte bjelanjke i brašno na vrh tijesta, zatim ga miješajte dok se ne sjedini.
Tijesto premjestite u obložen kalup za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 35-40 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.
Kolač ostavite 5 minuta da se ohladi, zatim ga izvadite iz kalupa i okrenite. Kada se potpuno ohladi prerežite ga vodoravno na pola.
Donju krišku premažite Dida Boža eko džemom od smokava, zatim stavite drugu krišku, te ostatak džema premažite po vrhu i sa strane.
Zagrijte vrhnje i pomiješajte ga s 200 g čokolade dok se ne otopi i sjedini, prelijte preko torte i stavite u hladnjak na 3 sata.
Kommentare