Salama nam je najpoznatija slana, mesna prerađevina, koja se često nalazi na našim platama od narezaka. No @tigerlilly47 nas oduševljava s jednom slatkom čokoladnom salamom.
Cijela situacija oko #ostanidoma pokreta nas je potaknula da više kuhamo te smo se uz to prisjetili starih obiteljskih recepata. Često se prepustimo mašti i kombiniramo sastojke koje naši preci nisu koristili, te time začinimo neke na očigled obične recepte.
Čokoladna salama sa smokvama i džemom od smokava i naranče
Sastojci:
200 g tamne čokolade
100 g maslaca
70 g šećera u prahu
100 g sitno sjeckanih Dida Boža suhih smokava
2 žlice Dida Boža džema od smokava i naranče
100 g suhog keksa
2 žlice ruma
Priprema :
Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte šećer u prahu i mješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sitno nasjeckane smokve i izlomljene kekse stavite u zdjelu, dodajte im rastopljenu čokoladu i maslac i promješajte da se sastojci sjedine.
Smjesu ostavite da se ohladi, te ju potom istresite na prozirnu foliju. Rukama formirajte oblik salame i zamotajte čvrsto u foliju.
Salamu stavite u hladnjak preko noći.
Ohlađenu salamu ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta, uvaljajte u šećer u prahu i narežite na debljinu 1 centimetar.
Comments