Vratimo se malo u prošla vremena starim običajima i tradiciji. Kako i sam naziv kaže za ove kiflice vam neće trebati puno sastojaka, a svejedno će biti uksusne za prste polizati. Siromaškice su se pripremale kada ljudi nisu imali novaca za skupe sastojke, a željeli su se malo zasladiti i počastiti za posebne prigode. Današnja verzija ovih kiflica je s obogaćenim sastojcima, a recept na svoj način donosi donosi tigerlilly47 koje je odlično ukomponirala kiflice s Dida Boža džemom od smokava.
Kiflice punjene džemom od smokava
Sastojci:
300 ml. ulja
500 g. brašna
150 ml vruće vode
1 pašak za pecivo
Upute :
U zdjeli pomiješajte vodu i ulje, dodajte prašak za pecivo i promiješajte. Malo po malo dodajte brašno, sjedinite sastojke prvo miješajući špatulom a zatim rukom. Po potrebi dodajte žlicu dvije brašna kako bi dobili kompaktno tijesto. Tijesto zatim podijelite na 4 loptice. Svaku lopticu razvaljajte na pobrašnjenoj površini i podijelite na 4-6 trokuta ovisno o tome koju veličinu kiflica želite dobiti. Na širi kraj trokuta stavite žličicu Dida Boža džema od smokava i smotajte u formu kiflica.
Premjestite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite dok ne dobiju laganu rumenu boju. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu.
Comments