top of page

Skupljamo ideje za proljeće... voćne bombe su hit!

Updated: Jan 18, 2021

Voće, voće, voće... s njim se sve može, krči nam put do zdravije kože. Bobice svoje čaroliju dijele, bojama svojim i kolače razvesele! Još jednom pun pogodak by @pogaca.katedavor.

Svaka zraka sunca nam daje nadu da su nam topliji proljetni dani sve bliže i da ćemo uskoro uživati u buđenju prirode i svemu što ona donosi. Lagani voćni kolačići s osvježavajućim ukusnim dodacima su najsvjetlija točka i vodilja ka sreći.

Veselimo se ponovnim putovanjima, no dok ne možemo putovati fizički donosimo Vam dašak Francuske s receptom Dacquise ili Noisette torte koja nam svojim izgledom već donosi sreću i veselje.


RECEPT

 

Supermix dacquoise torta

(8 - 10 porcija)



Sastojci:

  • 225 g bjelanjaka

  • 1 mala žličica octa ili limunovog soka

  • 130 g kristal šećera

  • 80 g tostiranog mljevenog badema

  • 80 g tostiranih mljevenih lješnjaka

  • 125 g šećera u prahu

  • 80 g višenamjenskog brašna

Za punjenje:

Za ukrašavanje:

  • 100 g svježih jagoda

  • 100 g svježih borovnica

  • 100 svježih malina ili ribiza

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 170˚C.

U pećnici 15 – ak minuta na 170˚C tostirajte bademe i lješnjake. Kad se ohlade, sameljite ih što finije.

U posudu stavite bjelanjke i ocat ili limunov sok.

Miksajte najprije najmanjom brzinom, a zatim lagano pojačajte.

Kada se bjelanjci udvostručei postanu pjenasti, postepeno dodajte kristal šećer. Miksajte još otprilike jednu minutu dok se sav šećer ne otopi.

Prosijte suhe sastojke u drugu zdjelu, zatim ih lagano špatulom umiješajte u bjelanjke dok se svi sastojci ne sjedine pazeći da u smjesi ostane što više zraka.

Lagano nauljite lim za pečnje promjera 18 cm, obložite ga papirom za pečenje.

Smjesom napunite dresir vrećicu s okruglim nastavkom promjera 2 cm ili odrežite vrh dresir vrećice tako da dobijete otvor pormjera 2 cm.

Prekrijte dno kalupa smjesom na način da krenete raditi spiralu od sredine prema kraju kalupa.

Kad ste prekrili dno, uz sam rub kalupa istisnite smjesu u krug kako bi u sredini dobili udubinu u koju ćete napuniti Dida Boža supermix džem. Džem ravnomjerno rasporedite oko 1 cm od ruba obruča.

Kolač prekrijte preostalom smjesom tako da smjesu istiskujete od ruba prema sredini kalupa u obliku kapljica. Na taj će način rubovi biti viši od sredine pa ćete dobiti lijepo udubljenje u sredini kolača u koje ćete složiti svježe šumsko voće nakon pečenja.

Kolač pecite na 170 ˚C otprilike 35 - 40 minuta u pećnici s upaljnim ventilatorom.

Kad se ohladi, kolač ukrasite mješavinom svježeg šumskog voća i lagano pospite šećerom u prahu.

Kolač možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 2 – 3 dana.


Napomena!

Najbolje je koristiti bjelanjke koji su odstajali 24 sata na sobnoj temperaturi prekriveni prijanjajućom folijom.

Višenamjensko brašno može se zamijeniti istom količinom brašna bez glutena.


 

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page