Voće, voće, voće... s njim se sve može, krči nam put do zdravije kože. Bobice svoje čaroliju dijele, bojama svojim i kolače razvesele! Još jednom pun pogodak by @pogaca.katedavor.
Svaka zraka sunca nam daje nadu da su nam topliji proljetni dani sve bliže i da ćemo uskoro uživati u buđenju prirode i svemu što ona donosi. Lagani voćni kolačići s osvježavajućim ukusnim dodacima su najsvjetlija točka i vodilja ka sreći.
Veselimo se ponovnim putovanjima, no dok ne možemo putovati fizički donosimo Vam dašak Francuske s receptom Dacquise ili Noisette torte koja nam svojim izgledom već donosi sreću i veselje.
RECEPT
Supermix dacquoise torta
(8 - 10 porcija)
Sastojci:
225 g bjelanjaka
1 mala žličica octa ili limunovog soka
130 g kristal šećera
80 g tostiranog mljevenog badema
80 g tostiranih mljevenih lješnjaka
125 g šećera u prahu
80 g višenamjenskog brašna
Za punjenje:
240 g Dida Boža Supermix džema
Za ukrašavanje:
100 g svježih jagoda
100 g svježih borovnica
100 svježih malina ili ribiza
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 170˚C.
U pećnici 15 – ak minuta na 170˚C tostirajte bademe i lješnjake. Kad se ohlade, sameljite ih što finije.
U posudu stavite bjelanjke i ocat ili limunov sok.
Miksajte najprije najmanjom brzinom, a zatim lagano pojačajte.
Kada se bjelanjci udvostručei postanu pjenasti, postepeno dodajte kristal šećer. Miksajte još otprilike jednu minutu dok se sav šećer ne otopi.
Prosijte suhe sastojke u drugu zdjelu, zatim ih lagano špatulom umiješajte u bjelanjke dok se svi sastojci ne sjedine pazeći da u smjesi ostane što više zraka.
Lagano nauljite lim za pečnje promjera 18 cm, obložite ga papirom za pečenje.
Smjesom napunite dresir vrećicu s okruglim nastavkom promjera 2 cm ili odrežite vrh dresir vrećice tako da dobijete otvor pormjera 2 cm.
Prekrijte dno kalupa smjesom na način da krenete raditi spiralu od sredine prema kraju kalupa.
Kad ste prekrili dno, uz sam rub kalupa istisnite smjesu u krug kako bi u sredini dobili udubinu u koju ćete napuniti Dida Boža supermix džem. Džem ravnomjerno rasporedite oko 1 cm od ruba obruča.
Kolač prekrijte preostalom smjesom tako da smjesu istiskujete od ruba prema sredini kalupa u obliku kapljica. Na taj će način rubovi biti viši od sredine pa ćete dobiti lijepo udubljenje u sredini kolača u koje ćete složiti svježe šumsko voće nakon pečenja.
Kolač pecite na 170 ˚C otprilike 35 - 40 minuta u pećnici s upaljnim ventilatorom.
Kad se ohladi, kolač ukrasite mješavinom svježeg šumskog voća i lagano pospite šećerom u prahu.
Kolač možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 2 – 3 dana.
Napomena!
Najbolje je koristiti bjelanjke koji su odstajali 24 sata na sobnoj temperaturi prekriveni prijanjajućom folijom.
Višenamjensko brašno može se zamijeniti istom količinom brašna bez glutena.
Comments