Košarice s ajvarom idealne su za dolazak gostiju, brzinski se pripreme, a u tijestu i punjenju sastoje se od Dida Boža ajvara pripremljenog prema tradicionalnoj recepturi. Ovaj prirodni namaz učinio je ove zalogajčiće još posebnijima čiji recept donosi naša draga Anamarija Habuš.
KOŠARICE S AJVAROM
SASTOJCI:
180 g oštrog brašna
70 g glatkog brašna
120 g Dida Boža ajvara
1 jaje
½ žličice soli
2 žlice maslinova ulja
2 žlice otopljenog maslaca (20 g)
SASTOJCI ZA NADJEV:
250 g svježeg sira
150 g šunke u ovitku
100 g Dida Boža ajvara
peršin
2 režnja češnjaka
PRIPREMA:
U posudu stavite jaje, dodajte ulje, sol, ajvar i maslac te dobro izmiješajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte brašno da ne bude previše mekano i ostaviti petnaestak minuta da odmori.
Kalup za mufine namastite, pa od tijesta izradite kuglice, stavite u kalup pa prstima formirajte košarice.
Formirane košarice izbodite vilicom, stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C i pecite oko 15 minuta. Pečene košarice premjestite na rešetku i ostavite da se ohlade.
U posudu stavite svježi sir, dodajte ajvar te promiješajte. Šunku i češnjak nasjeckajte na sitno dodajte siru i ajvaru, začinite po želji i još jednom dobro promiješajte da se sve sjedini.
Ohlađene košarice nadjenite pripremljenim nadjevom i poslužite ohlađeno.
Dobar tek!
SLANI ZALOGAJI
Comments