Rogač je jedan od onih sastojaka od kojeg neki zaziru zbog intenzivnog mirisa te suhe mahune, no nisu ga uzalud naše mame i bake koristile u brojnim receptima za kolačime i duge slastice. Na našem podneblju rogač je lako dostupan, a općepoznate su njegove brojne dobrobiti - snižava kolesterol, djeluje kao diuretik, obiluje ugljikohidratima, riboflavinom, kalijem i kalcijem. Jedan od tih sočnih kolača je upravo ovaj koji nam danas donosi @Mama danas ja kuham, te smo sigurni kako ćete uživati u njenoj kombinaciji rogača i džema od smokve u ovoj veganskoj varijanti starinskog kolača od rogača.
Kocke od rogača s džemom od smokve
Sastojci:
Suhi
250g pirovog bijelog brašna
100g mljevenog rogača
2 žlice griza
1 žličica cimeta
1 prašak za pecivo
1/2 žlice kakaoa u prahu
7 žlica grubo mljevenih badema
malo soli
Mokri
3 mljevene žlice lana + 6 žlica vode
1 šalica biljnog mlijeka (ja sam koristila zobeno)
1/4 šalice soka od naranče
½ šalice kokosovog ulja
½ šalice smeđeg šećera
4 žlice Dida Boža džema od smokve + 5 žlica za premaz
Priprema:
Uključiti pećnicu na 200 st.C. Najprije pomiješati mljeveni lan sa vodom u maloj zdjelici i ostaviti da kratko odstoji. Ta mješavina je zamjena za jaja.
Pomiješati redom sve suhe sastojke, osim šećera koji će se otopiti sa mokrim. Dobro promiješati. U drugoj posudi pomiješati sve mokre sastojke, a na kraju dodati šećer i džem od smokve te sve zajedno dobro promiješati. Sjediniti suhe i mokre sastojke, promiješati da se sve dobro sjedini. Protvan premazati uljem i posuti malo brašna, te unutra izliti smjesu za kolač. Staviti peći na 200 st.C, oko 40 min. Probodite čačkalicom i kada je suha, kolač je gotov. Izvadite kolač iz pećnice. U zdjelici pomiješajte 5 žlica džema od smokve i 2 žlice vode i time premažite još topao kolač. Kolač ostaviti da se ohladi, te je tada spreman za serviranje. Dobar tek! 😊
コメント