top of page

Slasne veganske kocke od rogača i smokve

Rogač je jedan od onih sastojaka od kojeg neki zaziru zbog intenzivnog mirisa te suhe mahune, no nisu ga uzalud naše mame i bake koristile u brojnim receptima za kolačime i duge slastice. Na našem podneblju rogač je lako dostupan, a općepoznate su njegove brojne dobrobiti - snižava kolesterol, djeluje kao diuretik, obiluje ugljikohidratima, riboflavinom, kalijem i kalcijem. Jedan od tih sočnih kolača je upravo ovaj koji nam danas donosi @Mama danas ja kuham, te smo sigurni kako ćete uživati u njenoj kombinaciji rogača i džema od smokve u ovoj veganskoj varijanti starinskog kolača od rogača.

 

Kocke od rogača s džemom od smokve

Sastojci:

Suhi

  • 250g pirovog bijelog brašna

  • 100g mljevenog rogača

  • 2 žlice griza

  • 1 žličica cimeta

  • 1 prašak za pecivo

  • 1/2 žlice kakaoa u prahu

  • 7 žlica grubo mljevenih badema

  • malo soli

Mokri

  • 3 mljevene žlice lana + 6 žlica vode

  • 1 šalica biljnog mlijeka (ja sam koristila zobeno)

  • 1/4 šalice soka od naranče

  • ½ šalice kokosovog ulja

  • ½ šalice smeđeg šećera

  • 4 žlice Dida Boža džema od smokve + 5 žlica za premaz


Priprema:

Uključiti pećnicu na 200 st.C. Najprije pomiješati mljeveni lan sa vodom u maloj zdjelici i ostaviti da kratko odstoji. Ta mješavina je zamjena za jaja.

Pomiješati redom sve suhe sastojke, osim šećera koji će se otopiti sa mokrim. Dobro promiješati. U drugoj posudi pomiješati sve mokre sastojke, a na kraju dodati šećer i džem od smokve te sve zajedno dobro promiješati. Sjediniti suhe i mokre sastojke, promiješati da se sve dobro sjedini. Protvan premazati uljem i posuti malo brašna, te unutra izliti smjesu za kolač. Staviti peći na 200 st.C, oko 40 min. Probodite čačkalicom i kada je suha, kolač je gotov. Izvadite kolač iz pećnice. U zdjelici pomiješajte 5 žlica džema od smokve i 2 žlice vode i time premažite još topao kolač. Kolač ostaviti da se ohladi, te je tada spreman za serviranje. Dobar tek! 😊


0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page