Breskvice dolaze u nebrojeno mnogo varijanti i s različitim kreativnim kombinacija nadjeva. Čini se da svatko ima neki svoj recept kojeg se uvijek drži pri izradi breskvica za svoju obitelj i najdraže. Naše omiljene breskvice se sastoje od jednostavnih keksića relativno neutralnog okusa, a punoću okusa donosi raskošno punjenje od čokolade, pekmeza od šljive i oraha. Oboružajte se strpljenjem i vremenom za pripremu ovih mini slastica i vjerujte - isplati se! Naš najdraži recept za blagdanske breskvice s Vama dijelimo u nastavku:
Blagdanske breskvice s pekmezom od šljive
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
12 žlica šećera
12 žlica ulja
2 vanilin šećera
2 praška za pecivo
700g brašna
prstohvat soli
2 žlice ruma
ribana korica limuna
Za punjenje:
100g mljevenih oraha
4 žlice Dida Boža pekmeza od šljive
izmrvljeni biskvit (ostaci unutrašnjosti kuglica od biskvita)
50-100g otopljene čokolade s 30g margarina
rum, po ukusu
prokuhano mlijeko, po potrebi
šećer, po želji
Dodatno:
kristalni šećer
crvena boja za hranu ili crvena aroma jagode
Postupak:
Biskvit napravite tako da izmiksate bjelanjke, sol i šećer u čvrsti snijeg, a zatim umiješajte ulje te limunovu koricu, vanilin šećer i rum. U smjesu polagano umiješajte i brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo, a na kraju i jedan po jedan žutanjak. Smjesu dobro razradite da dobijete ujednačeno tijesto. Od dobivenog tijesta formirajte jednake kuglice, lagano svaku pritisnite na pleh obložen masnim papirom da se donja površina malo izravna, pa ih pecite na 180 stupnjeva dok se blago ne zarumene, otprilike 30min. Ostaviti dobivene keksiće da se ohlade, a potom pažljivo izdubiti unutrašnjost na svakoj kuglici. Pazite da keksiće ne zarežete preduboko kako ne biste probili i razbili kuglicu, a istovremeno pazite da rupa bude dovoljno velika da u nju stane dovoljno nadjeva kako vam breskvice u konačnici ne bi bile presuhe.
Za nadjev pomiješajte sve sastojke po receptu - ispobavajte ga tokom izrade i igrajte se omjerom sastojaka ovisno o vašim preferencijama. Kada ste zadovoljni okusom nadjeva, napunite svaki izdubljeni keksić te ih spajajte s one strane gdje je nadjev. Da biste dobili onu karakterističnu rumenu boju breskvica, vrhove im lagano kratko umočite u vodu pomiješanu s nekoliko kapljica crvene jestive boje ili pobojane arome jagode. Još mokre rumene breskvice uvaljajte u kristalni šećer te ih prije konzumacije ostavite da odstoje dok se boja i šećer ne osuše.
Comments