Kada se poželite Dalmacije, ljeta i mora tu je Splitska torta! Tradicionalna raskošna poslastica, bogata plodovima mediteranskog podneblja – orasima, suhim smokvama i grožđicama uvijek se svidi i onima najizbirljivijima. Ova raskošna poslastica dolazi nam iz već dobro znane kuhinje naše @nbedrice. Uživajte u slasnim okusima!
Torta sa orasima, smokvama i grožđicama
SASTOJCI ZA BISKVIT:
150 g oraha
150 g grožđica
9 bjelanjaka
9 žlica šećera
4 žlice oštrog brašna
SASTOJCI ZA KREMU:
5 žumanjka
5 žlica šećera u prahu
150g maslaca
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
Grožđice, smokve, orahe nasjeckati i pomiješati s brašnom. Bjelanjak tući u snijeg, postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrst snijeg.
Kada umutite, u bjelanjak dodati sjeckane orahe, grožđice i smokve pomiješane s brašnom. Stavite smjesu na papir za pečenje u pleh veliki od pećnice (35x40cm) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 20-25min.
Žumanjke i šećer umutiti pa staviti kuhati na paru dok se krema ne zgusne (sigurno nekih 20-ak min). Ohladiti je, pa u nju dodati pjenasto izrađen maslac i sve zajedno dobro izmiksati.
SLAGANJE:
Biskvit prerezati okomito na tri jednaka dijela. Prvi i drugi list tijesta premazati kremom, a na zadnji ostaviti prazno, ili pak ukrasiti po želji, ili preliti čokoladom.
Tortu dobro rashladiti i uživati u pravoj dalmatinskoj ljepotici.
Comments