Često najljepši poklon nije onaj koji se može kupiti novcem već onaj koji je napravljen vlastitim rukama s puno ljubavi. Malene poklon keksiće je na svoj način pripremila @foodie_a25.
Poklonite svojim voljenim osobama dar od srca
koji ste posebno pripremali za, po mnogima, najljepše razdoblje u godini. Uštedite pokoji novčić kreirajući najslađe poklončiće. Suhe kolačiće koje pripremite možete staviti u limenu posudu s božićnim motivima ili u staklenku te na nju stavite poruku ili čestitku i zavežite mašnicu.
Lješnjak trokutići
Sastojci za podlogu:
225 g oštrog brašna
100g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
100g maslaca
1 jaje + 1 žumanjak
Sastojci za nadjev:
150 g maslaca
150g šećera
3 žlice Dida Boža džema od marelice
2 vanili šećera
3 žlice vode
200g sjeckanih lješnjaka
100g mljevenih lješnjaka
Sastojci za glazuru:
100g čokolade
3 žlice ulja
Priprema:
U većoj zdjeli prosijte brašno i dodajte prašak za pecivo, šećer, vanili šećer i jaje, žumanjak i maslac sobne temperature. Zamijesite tijesto.
Razvucite tijesto na papiru za pečenje i premjestite u pleh za pečenje od pećnice (35x32). Tijesto je jako mekano, slobodno si pomozite prstima.
Premažite tijesto džemom od marelica.
Šećer, maslac, vanili šećer i vodu otopite na laganoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte.
Kada je su se svi sastojci otopili i sjedinili, ugasite vatru i dodajte mljevene i sjeckane lješnjake. Sve dobro izmiješajte i ostavite kratko da se ohladi.
Pripremljenu smjesu s lješnjacima ravnomjerno premažite preko tijesta i džema.
Pecite na 180 stupnjeva 25 minuta.
Kada se kolač ohladi režite ga na trake okomito i vodoravno kako biste dobili četverokute, a zatim ga prerežite dijagonalno kako biste dobili trokutiće.
Čokoladu s uljem otopite na pari i ostavite da se ohladi, a zatim ukrasite rubove trokutića.
Keksiće čuvajte u limenoj kutiji.
Comments