top of page

Tačci s Dida Boža pekmezom od šljiva


Taške ili tačke su tradicionalni desert, daleko poznat duž cijele Slavonije pa i šire, koji svojim okusom bude nostalgiju i vraćaju u djetinjstvo. Ovaj recept pripremila je naša Jovana i napravila je savršenu kombinaciju hrskavih tačaka i Dida Boža pekmeza od šljiva koji unosi slatku notu u ovo jelo, čineći ga savršenim izborom za doručak, užinu ili desert.



 

TAČCI S PEKMEZOM OD ŠLJIVA

SASTOJCI:


  • 300 g glatkog brašna

  • 2 jaja

  • 2 krumpira ( 150-200g)

  • 2 žlice ulja

  • ½ žlice soli

  • 200 g Dida Boža pekmeza od šljiva

  • 30 g maslaca

  • 100 g krušnih mrvica

  • 2-3 žlice šećera za posipanje

  • kiselo vrhnje kao prilog

 

PRIPREMA:

  1. Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite i dobro izgnječite. U brašno dodaje jaja, izgnječeni krumpir i ulje, posolite u umijesite glatko tijesto.

  2. Tijesto tanko razvaljajte, izrežite na pravokutnike pa na svaki komadić tijesta stavite malo Dida Boža pekmeza od šljiva.

  3. Preklopite tijesto i lagano vilicom spojite tako da se zalijepi.

  4. Tačke stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte cca 20-tak minuta.

  5. Na zagrijanom maslacu popržite krušne mrvice pa dodajte ocijeđene tačke.

  6. Poslužite ih posute mrvicama i šećerom, te po želji uz malo kiselog vrhnja.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page