Taške ili tačke su tradicionalni desert, daleko poznat duž cijele Slavonije pa i šire, koji svojim okusom bude nostalgiju i vraćaju u djetinjstvo. Ovaj recept pripremila je naša Jovana i napravila je savršenu kombinaciju hrskavih tačaka i Dida Boža pekmeza od šljiva koji unosi slatku notu u ovo jelo, čineći ga savršenim izborom za doručak, užinu ili desert.
TAČCI S PEKMEZOM OD ŠLJIVA
SASTOJCI:
300 g glatkog brašna
2 jaja
2 krumpira ( 150-200g)
2 žlice ulja
½ žlice soli
30 g maslaca
100 g krušnih mrvica
2-3 žlice šećera za posipanje
kiselo vrhnje kao prilog
PRIPREMA:
Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite i dobro izgnječite. U brašno dodaje jaja, izgnječeni krumpir i ulje, posolite u umijesite glatko tijesto.
Tijesto tanko razvaljajte, izrežite na pravokutnike pa na svaki komadić tijesta stavite malo Dida Boža pekmeza od šljiva.
Preklopite tijesto i lagano vilicom spojite tako da se zalijepi.
Tačke stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte cca 20-tak minuta.
Na zagrijanom maslacu popržite krušne mrvice pa dodajte ocijeđene tačke.
Poslužite ih posute mrvicama i šećerom, te po želji uz malo kiselog vrhnja.
Comments