Čokoladna torta od badema klasična je torta bez brašna i jedna od onih koje se svi sjetimo kada se poželimo zasladiti. Na oko jednostavna torta, a zapravo puna kompleksnih okusa i pravi sočan, čokoladni užitak. Naša draga Andrea Cukrov je napravila desetine torti kroz svoj gastro-blogerski staž i kaže da su joj i dalje najdraže ovakve torte. Ona donosi ovu čoko slasticu na svoj posebnan kreativan način, a kaže da je za da dobar okus bitno birati najkvalitetnije sastojke koji su vam dostupni. Dobra čokolada, dobri bademi, domaća jaja i naravno Dida Boža džem ekstra od neretvanskih mandarina.
Sve ide po principu, koliko-toliko. U prijevodu - koliko badema, toliko maslaca i čokolade. Upravo to čini ovu tortu vrlo kompleksnom pa je bez problema možete napraviti i duploj dozi. Čokoladna torta od badema može se kombinirati s bilo kojim voćnim namazom, odlična je i sama bez ikakvih dodataka, ali ipak citrusi i čokolada sjajan su par pa zašto ih onda razdvajati.
Čokoladna torta od badema s džemom od mandarina
SASTOJCI: Za tortu:
125 g tamne čokolade sa 70% kakao mase
125 g maslaca
125 g smeđeg šećera
125 g fino mljevenih blanširanih badema
3 jaja
1 žlica ruma ili likera od naranče
1 žličica ekstrakta naranče
½ žličice cimeta
prstohvat soli
Za premazivanje:
100 g Dida Boža ekstra džema
Za glazuru:
100 g tamne čokolade sa 50% kakao mase
60 g slatkog vrhnja
1 žličica maslaca
Za dekoraciju:
bademi u listićima
PRIPREMA: Za tortu:
Priprmite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva.
Čokoladu nasjeckajte pa je prebacite u vatrostalnu zdjelu i otopite je nad parom.
Kad se čokolada otopi umiješajte maslac, šećer i mljevene bademe. Maknite s pare i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom ih izradite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
Žumanjke umiješajte u ohlađenu smjesu od čokolade, maslaca i badema.
Dodajte rum, ekstrakt naranče i cimet pa sve dobro promiješajte.
Na kraju u dva-tri navrata umiješajte snijeg od bjelanjaka. Napravite to špatulom pokretima u obliku broja osam kako bi se snijeg ravnomjerno umiješao u smjesu, a opet zadržao dovoljno zraka.
Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za torte i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 35 – 40 minuta.
Za premaz:
Pečenu tortu izvadite iz pećnice, pažljivo je izvadite iz kalupa i stavite na rešetku te je odmah premažite džemom od mandarina. Ostavite je da se malo hladi dok pripremite čokoladnu glazuru.
Za glazuru:
U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte čokoladu, vrhnje i maslac pa sve otopite nad parom neprestano miješajući. Kad se sve otopi i pretvori u gustu kremu maknite s vatre i odmah prelijte preko torte.
Glaziranu tortu posipajte listićima badema. Možete je poslužiti toplu, na sobnoj temperaturi ili hladnu, jednako je ukusna u svakom slučaju.
Comments