Nadamo se da su pripreme za Uskrs u punom tijeku i da će tradicija i ove godine pokucati na Vaša vrata. Uz bojanje jaja i posvetu jela uz tradicionalni doručak nikako ne smijemo zaboraviti na uskršnju pletenicu koju mnogi vole napuniti šunkom i jajima. Mi smo se ovoga puta odlučili za"slatku" varijantu pletenice pripremanu po @tigerlilly47 receptu s Dida Boža pekmezom od šljive.
Slatka pletenica s pekmezom od šljive
- za 4 do 6 osoba
Sastojci:
600 g glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
160 g maslaca
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
2,5 dcl mlijeka
Priprema:
U mlako mlijeka dodajte razmrvljenu kocku kvasca i jednu šlicu šećera, te ostavite na toplom mjestu kako bi se kvasac aktivirao. U zdjeli pomješajte brašno, pripremljeni kvasac, omekšali maslac, vanilin šećer, umućeno jaje i prstohvat soli, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite da se diže otprilike 45 minuta. Kada je tijesto odstajalo, premjesite ga još jednom, razvaljajte na pobrašnjenoj površini i premažite pekmezom od šljiva.
Tijesto zarolajte, zatim ga po dužini prerežite, prerezane dijelove okrenite prema gore i ispletite u formu pletenice. Pletenicu premjestite u duguljasti kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili dobro namastili i pobrašnili.
Pletenicu pecite 30 – 35 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađenu pletenicu pospite šećerom u prahu i poslužite uz šalicu čaja ili kave. Dobar tek!
Comments