Pošto nam veljača polako kuca na vrata, a u tom mjesecu najviše jedemo pokladnice predstavljamo Vam Dorine super mekane i puflaste krafne. Bile one čokoladne, sa ili bez punjenja, posipane šećerom u prahu ili one američke vjerujemo kako svatko može pronaći idealnu kombinaciju za sebe. Dora voli eksperimentirati s desertima pa je ovaj puta umjesto klasike i punjenja s džemom od marelice odabrala Dida Boža eko džem od mandarina. Zašto su ove krafne posebne možete otkriti tek kada ih isprobate i zagrizete prvi zalogaj. :)
ZAMA(Š)KIRANE MANDARINA KRAFNE
SASTOJCI:
500g. glatkog brašna
1 jaje
1 žumanjak
pola germe
žličica šećera
300ml mlakog mlijeka
40g margarina ili maslaca (sobne temperature)
prstohvat soli
žličica ruma
500ml ulja
šećer u prahu za posip
PRIPREMA:
Od 300ml mlakog mlijeka odvojite 50ml. Dodajte mlijeku žličicu glatkog brašna i žličicu šećera. Germu razmrvite prstima i sve zajedno sjedinite u posudici u kojoj će se 20tak minuta dizati germa.
Nakon što se germa podignula premjestite ju u veliku posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto. Dodajte brašno, jaje (prethodno umutite), otopljen maslac (ili margarin) te rum. Mijesite (rukama ili kuhačom) dok se tijesto ne poveže, a potom mikserom koristeći spiralni nastavak za tijesto. Miksajte 10 minuta.
Nakon 10tak minuta miksanja posudu pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 1 sat.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te čašom (koja nam služi kao modlica) izrežite krugove.
Krafnice pokrijte čistom krpom i pustite da se dižu 15tak minuta (ostavite dovoljan razmak kako se ne bi zalijepile).
U duboku zdjelu stavite ulje da se grije. Pržite krafne 2 minute najprije stavljajući stranu koja je bila gore prvu.
Kad se krafne ohlade lagano nožićem napravite rupicu i žličicom ili slastičarskom vrećicom punite krafne s Dida Boža eko džemom od mandarina. Po želji posipati šećerom u prahu.
EKSTRA SAVJETI:
1. Što duže budete miksali smjesu krafne će biti mekše.
2. Čašu kojom izrezujete krugove uvijek prvo utisnite u brašno kako se smjesa ne bi lijepila za nju.
Comments