Jednostavan i ukusan kolač koji potječe iz francuske kuhinje, a mogli bi ga nazvati "mlađom sestrom" klasičnoj piti. Sama riječ 'galette' dolazi od normanske riječi gale i u prijevodu znači ravan kolač. Naša nova suradnica Andrea Cukrov @cukar vam je ovoga puta pripremila vegansku verziju sa tijestom od pirovog i raženog brašna, kokosovim uljem i šećerom, a naš Dida Boža džem od jagoda je zaokružio sve okuse i upotpunio voćnu aromu.
Galette od pirovog brašna s jagodama, malinama i borovnicama
SASTOJCI:
200 g pirovog brašna
50 g raženog brašna
prstohvat soli
½ žličice cimeta
75 g kokosovog šećera
100 g hladnog kokosovog ulja
45 ml hladne vode
ZA NADJEV:
2 vrhom pune žlice Dida Bože ekstra džema od jagoda
300 g jagoda
50 g borovnica
50 g malina
2 žlice kokosovog šećera
1 žlica zobenog mlijeka za premazivanje
listići badema za posipanje
PRIPREMA:
Pomiješajte u posudi obje vrste brašna, dodajte sol, cimet i kokosov šećer pa sve dobro izmiješajte.
Hladno kokosovo ulje narežite na sitne komadiće te ga, ako je potrebno, ponovno ohladite.
Hladne komadiće kokosovog ulja dodajte mješavini brašna pa zamijesite tijesto.
Kada dobijete mrvičastu smjesu od ulja i brašna prebacite je na radnu površinu, dodajte hladnu vodu i brzo rukama spojite u tijesto.
Tijesto formirajte u disk, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata.
Dok se tijesto hladi pripremite nadjev tako da jagode operite i narežite na ploške, a maline i borovnice samo operete.
Ohlađeno tijesto prebacite na list papir za pečenje pa ga valjkom za tijesto rastanjite u disk debljine 3-4 mm. Na sredinu diska rasporedite džem od jagoda i ravnomjerno ga razmažite.
Na džem složite jagode, maline i borovnice vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta.
Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko voća.
Rubove tijesta premažite s malo zobenog mlijeka i posipajte listićima badema.
Prebacite galettu zajedno s papirom za pečenje na tepsiju te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Pečeno izvadite iz pećnice, pažljivo prebacite na rešetku i ostavite da se hladi dvadesetak minuta kako bi se sokovi slegnuli.
Kommentare