top of page

Voćna galetta

Jednostavan i ukusan kolač koji potječe iz francuske kuhinje, a mogli bi ga nazvati "mlađom sestrom" klasičnoj piti. Sama riječ 'galette' dolazi od normanske riječi gale i u prijevodu znači ravan kolač. Naša nova suradnica Andrea Cukrov @cukar vam je ovoga puta pripremila vegansku verziju sa tijestom od pirovog i raženog brašna, kokosovim uljem i šećerom, a naš Dida Boža džem od jagoda je zaokružio sve okuse i upotpunio voćnu aromu.


 

Galette od pirovog brašna s jagodama, malinama i borovnicama


SASTOJCI:

  • 200 g pirovog brašna

  • 50 g raženog brašna

  • prstohvat soli

  • ½ žličice cimeta

  • 75 g kokosovog šećera

  • 100 g hladnog kokosovog ulja

  • 45 ml hladne vode

ZA NADJEV:

  • 2 vrhom pune žlice Dida Bože ekstra džema od jagoda

  • 300 g jagoda

  • 50 g borovnica

  • 50 g malina

  • 2 žlice kokosovog šećera

  • 1 žlica zobenog mlijeka za premazivanje

  • listići badema za posipanje

PRIPREMA:

  • Pomiješajte u posudi obje vrste brašna, dodajte sol, cimet i kokosov šećer pa sve dobro izmiješajte.

  • Hladno kokosovo ulje narežite na sitne komadiće te ga, ako je potrebno, ponovno ohladite.

  • Hladne komadiće kokosovog ulja dodajte mješavini brašna pa zamijesite tijesto.

  • Kada dobijete mrvičastu smjesu od ulja i brašna prebacite je na radnu površinu, dodajte hladnu vodu i brzo rukama spojite u tijesto.

  • Tijesto formirajte u disk, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata.

  • Dok se tijesto hladi pripremite nadjev tako da jagode operite i narežite na ploške, a maline i borovnice samo operete.

  • Ohlađeno tijesto prebacite na list papir za pečenje pa ga valjkom za tijesto rastanjite u disk debljine 3-4 mm. Na sredinu diska rasporedite džem od jagoda i ravnomjerno ga razmažite.

  • Na džem složite jagode, maline i borovnice vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta.

  • Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko voća.

  • Rubove tijesta premažite s malo zobenog mlijeka i posipajte listićima badema.

  • Prebacite galettu zajedno s papirom za pečenje na tepsiju te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

  • Pečeno izvadite iz pećnice, pažljivo prebacite na rešetku i ostavite da se hladi dvadesetak minuta kako bi se sokovi slegnuli.





0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page