Semifreddo je svima poznata slastica, a ono što mnogi ne znaju da potječe iz Italije i da njegov doslovan prijevod s talijanskog znači poluhladan. Posebnost ovog deserta je poluhladan okus, jednostavnost izrade i mogućnost kombinacije s voćem, orašastim plodovima ili džemom. Koju god kombinaciju izaberete sigurni smo da će biti slasno, a mi Vam danas donosimo punoću okusa i boja u @tihana.strawberrysoup receptu koja je Semifreddo obogatila s Dida Boža džemom od kupine.
Semifreddo s mascarponeom i džemom od kupina
Sastojci:
3 jaja (razdvojeni bjelanjci i žumanjci)
prstohvat soli
1 mahuna vanilije ili 1-2 žličice ekstrakta vanilije
50 grama kristal šećera
50 grama šećera u prahu
250 grama mascarponea
250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke i prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Ako želite da i bjelanjci budu termički obrađeni, u snijeg ih istucite na pari: u posudi iznad lonca u kojem lagano kuha voda. Žumanjke pomiješajte s kristal šećerom i vanilijom pa ih kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Svakako ih kuhajte na pari polako, neprestano miješajući. Nakon nekoliko minuta, kad se smjesa zgusne i skuha, maknite s vatre i pustite žumanjke da se malo ohlade. U posebnoj posudi pomiješajte mascarpone, vrhnje za šlag i šećer u prahu. Tu smjesu dodajte žumanjcima i dobro promiješajte, a zatim u sve to dodajte snijeg od bjelanjaka. Duguljasti kalup (npr. onaj za kruh) obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Na papir ili foliju rasporedite pola smjese za semifreddo. Zatim dodajte džem od kupina u sredinu, a gore izlijte ostatak smjese. Semifreddo možete pripremiti i u okruglom kalupu za torte. Kalup pokrijte prozirnom folijom pa ga stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati. Prije posluživanja semifreddo treba malo opustiti kako biste ga mogli rezati. Odozgo ga prije posluživanja možete ukrasiti ribanom čokoladom, svježim voćem ili s još džema.
Dobar tek!
Comments