Palačinke su jedan od onih deserata koji nam nikada neće dosaditi - vjerojatno zbog bezbroj kombinacija kojima ih možemo obogatiti, kao i mnogobrojnih načina kojima možemo "podignuti" ovo jelo. Ako ste se kao i mi zaželjeli omiljenih palačinki, predlažemo da ih ovog puta punite svježim sirom i džemom od šipka te zapečete u pećnici, a naša draga Strawberry Soup donosi sve smjernice za pripremu ovog vječnog klasika.
Zapečene palačinke sa sirom i šipkom
Sastojci:
Za palačinke:
180 grama glatkog brašna
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica ulja ili otopljenog maslaca
200 ml mlijeka
150 ml mineralne vode
+ ulje za premazivanje tave
Za nadjev:
500 grama svježeg sira
2 jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
1 vanilin šećer
1 žlica meda
1 žličica ekstrakta vanilije
1 kiselo vrhnje + 1 žličica meda za preljev
Postupak:
Započnite izradu palačinki miješanjem jajeta, dijela mlijeka i dijela mineralne vode s brašnom, prstohvatom soli i malo ulja ili maslaca. Sve sastojke sjedinite pa mikserom izradite lijevano tijesto za palačinke. Pazite da nema grudica. Ako vam se čini pregusto, dodajte još malo mlijeka i mineralne vode dok ne dobijete željenu konzistenciju tijesta za palačinke. Tijesto za palačinke pustite da odmori barem 15 minuta. U lončiću zagrijte malo ulja pa ga stavite sa strane. Iz tog lončića prije pečenja svake palačinke na tavu dodajte 1 malu žličicu ulja ili tavu prije pečenja nove palačinke premažite uljem uz pomoć kista. Grabilicom za juhu izlijte malo tijesta na tavu. Ispecite palačinku s jedne strane (1-2 minute), okrenite, pa ju još malo pecite i s druge strane.
Za nadjev prvo razdvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg. Pomiješajte svježi sir, žumanjke, vanilin šećer, med i ekstrakt vanilije. Zatim u tu smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka. Njega umiješajte ručno, a ne mikserom. Palačinke najprije premažite smjesom od sira, a zatim na svaku palačinku dodajte žličicu Dida Boža džema od šipka. Palačinke zamotajte i stavite u posudu za pečenje, pa ih prelijte kiselim vrhnjem koje ste prethodno pomiješali s malo meda (može i šećera). Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta (dok se preljev lijepo ne zapeče).
Poslužite toplo ili ohlađeno - u obje varijante je jako fino!
Comments