top of page

Zlevanka...ili bazlamača...kako su je vaše bake zvale?

Updated: Nov 17, 2020

Tradicionalni seljački kolač koji nas svojom jednostavnošću oduševljava ali i podsjeća na jednostavnije vrijeme i uvijek rado spomenutu bakinu kuhinju. U prošlost nas vraća @tihana.strawberrysoup. ❤️

Slatka ili slana? Nije bitno, uvijek nam je srcu draga... posebno ako je dodatak ovako sladak kao džem od smokve i naranče.
 


Sastojci:

  • 2 jaja

  • 2 žlice meda

  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

  • 250 g svježeg sira

  • 70 g oštrog brašna

  • 1 vrećica praška za pecivo

  • 75 g palente

  • 200 g kukuruznog brašna

  • 300 ml mineralne vode

  • naribana korica pola naranče

  • iscijeđeni sok pola naranče

  • 100 g kiselog vrhnja

  • 100 g Dida Boža ekološkog džema od smokve i naranče + još malo za premaz (po želji)

Priprema:


Jaja mikserom izradite s medom i vanilijom. Suhe sastojke (oštro brašno, kukuruzno brašno, palentu, prašak za pecivo) pomiješajte u posebnoj posudi pa dodajte i mineralnu vodu, koricu naranče, sok naranče i svježi sir. U tu smjesu izlijte i smjesu jaja i meda pa sve dobro promiješajte drvenom kuhačom. Izlijte u namašćeni pleh za pečenje. Čajnom žličicom po vrhu zlevanke rasporedite male hrpice džema i kiselog vrhnja. Te hrpice će se tijekom pečenja spustiti u sredinu zlevanke pa ju nakon pečenja možete premazati s još malo džema ako želite. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 35-40 minuta, dok lijepo ne porumeni.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page