Tradicionalni seljački kolač koji nas svojom jednostavnošću oduševljava ali i podsjeća na jednostavnije vrijeme i uvijek rado spomenutu bakinu kuhinju. U prošlost nas vraća @tihana.strawberrysoup. ❤️
Slatka ili slana? Nije bitno, uvijek nam je srcu draga... posebno ako je dodatak ovako sladak kao džem od smokve i naranče.
Slatka zlevanka s džemom od smokve i naranče
Sastojci:
2 jaja
2 žlice meda
1 žličica ekstrakta od vanilije
250 g svježeg sira
70 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
75 g palente
200 g kukuruznog brašna
300 ml mineralne vode
naribana korica pola naranče
iscijeđeni sok pola naranče
100 g kiselog vrhnja
100 g Dida Boža ekološkog džema od smokve i naranče + još malo za premaz (po želji)
Priprema:
Jaja mikserom izradite s medom i vanilijom. Suhe sastojke (oštro brašno, kukuruzno brašno, palentu, prašak za pecivo) pomiješajte u posebnoj posudi pa dodajte i mineralnu vodu, koricu naranče, sok naranče i svježi sir. U tu smjesu izlijte i smjesu jaja i meda pa sve dobro promiješajte drvenom kuhačom. Izlijte u namašćeni pleh za pečenje. Čajnom žličicom po vrhu zlevanke rasporedite male hrpice džema i kiselog vrhnja. Te hrpice će se tijekom pečenja spustiti u sredinu zlevanke pa ju nakon pečenja možete premazati s još malo džema ako želite. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 35-40 minuta, dok lijepo ne porumeni.
Comments