Kada pomislite na fantaziju i vikend pun neodoljivih okusa i hedonizma, recept za ovu slasticu svakako trebate isprobati. Uz čokoladu i mak @dudabojic će se poigrati kiselkastim notama Dida Boža eko džema od kupine koji daju poseban štih ovoj torti. Ovo je torta koja neće dugo ostati u Vašem hladnjaku jer će ju Vaši ukućani pojesti u tren oka.
Torta s makom i džemom od kupine
Sastojci:
6 jaja
50 g meda
200 g čokolade (sa što većim postotkom kakaa)
100 g maslaca
Kruška (jedna veća ribana)
Pola naranče (iscijediti naranču u sok)
prstohvat soli, cimeta i ruma
200 g mljevenog maka
obavezno ribana korica nešpricane naranče ili limuna (citrus se odlično ljubi s makom)
2 kruške narezane na kockice
Priprema:
Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg uz prstohvat soli. Žutanjke miksati s medom, dodati ribanu krušku, zatim otopljenu čokoladu i maslac. Pomiješati s bjelanjcima. Lagano špatulom umiješati mak, cimet, rum, koricu naranče ili limuna, džem i narezane kruške. Sok od iscijeđene naranče umiješati na kraju u tučene bjelanjke sa ostalim sastojcima. Smjesu izliti u kalup promjera 24 cm obložen papirom za pečenje i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva.
Ohladiti tortu pa preliti zagrijanim džemom od kupine. Nakon što torta malo odstoji i džem se ohladi preliti čoko glazuru od 100 gr čokolade otopljene na pari s pet žlica ulja. U slast!
Comments