top of page

Čoko krasotica s kupinama i limunom

Vedriji dani pred nama su kao stvoreni za osvježavajuće deserte, a pogotovo za one koji su jednako primamljivi oku i nepcu. Talentirana Emm Tasty nas je ovog puta oduševila neodoljivom tortom od kakao biskvita, namaza od Dida Boža džema od kupina, kreme od limuna i preljeva od čokolade. U nastavku donosimo detaljne upute za izradu torte i jedva čekamo čuti vaše dojmove!


 

Citrusna čoko torta s džemom od kupine

Sastojci:


Biskvit (za dva biskvita Ø 18 cm)

  • 5 žumanjaka

  • 8 bjelanjaka

  • prstohvat soli

  • 190 g šećera

  • 1 žlica meda

  • 100 g maslaca sobne temperature

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • 50 ml mlijeka

  • 100 ml ulja

  • 20 žlica vruće vode

  • limunova korica

  • 220 g glatkog brašna

  • 10 g praška za pecivo

  • ½ žličice cimeta

  • 40 g kakao praha

Lemon Curd

  • 4 žumanjka

  • 140 g šećera

  • Korica 1 limuna

  • 80 ml limunovog soka

  • prstohvat soli

  • 86 g maslaca, sobne temperature

Krema od mascarponea

  • 160 g mascarponea

  • 1 žlica meda

  • 2 žlice lemon curda

  • korica pola limuna

Čokoladni ganache

  • 50 ml slatkog vrhnja

  • 35 g tamne čokolade

I još


Priprema:


Pećnicu zagrijte na 170°C. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom, limunovom koricom i medom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Dodajte maslac sobne temperature i dobro izmiksajte. U to dodajte mlijeko, ulje, vodu i ekstrakt vanilije te ponovno sve dobro izmiksajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u koji ste dodali prstohvat soli. Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite. Pecite 20-25minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici). Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih sa dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte (minimalno 1 sat).


Za lemon curd pomiješajte u posudi žumanjke, šećer, limunovu koricu, prstohvat soli i limunov sok, i zatim ju stavite iznad lonca sa vodom tako da se kuha na pari. Pripazite da posuda ne dodiruje vodu. Miješajte cijelo vrijeme dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa se ne zgusne. Maknite sa pare, ubacite maslac, i dobro izmiješajte. Prelijte u staklenku, stavite preko prozirnu foliju da se ne stvori kožica i ostavite u hladnjaku dok se potpuno ne ohladi.



Sve sastojke za mascarpone kremu izmiksajte i stavite u hladnjak da se krema ohladi i stisne. Ova krema nije gusta i teška tako da je potrebno da se potpuno ohladi i malo učvrsti u hladnjaku.

Za pripremu čoko ganachea zagrijte slatko vrhnje do vrenja, a zatim prelijte preko čokolade. Ostavite 10 minuta, a zatim pomiješajte dok ne dobijete glatki ganache.


Izvadite biskvite iz hladnjaka. Prerežite svaki biskvit na dva dijela. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako biste bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja. Slažite: biskvit - uz rub biskvita napravite prsten od lemon curda i u sredinu stavite džem od kupina - biskvit - prsten od lemon curda i džem od kupina - biskvit - prsten od lemon curda i džem od kupina - biskvit. Stranice i vrh torte prekrijte kremom od mascarponea, prvo stavite tanki sloj kako bi se mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Nakon što se torta ohladila, prekrijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak na 1 sat.


Nakon što se krema učvrstila dekorirajte tortu svježim voćem ili po želji.
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page