Tajnu čarobnog okusa jedne čoko-voćne delicije s nama je odlučila podijeliti draga Nikolina, bolje vam znana kao @nbedrica. Ovaj sočan kolač s bazom od čoko biskvita kojeg zaokružuje preljev od marelice i nadjev od višanja idealan je za zasladiti goste ili jednostavno uživati u njemu onih par minuta dnevno koje uspijete izdvojiti samo za sebe. Nikolinine upute donosimo u nastavku i nadamo se da će vam se svidjeti koliko i nama:
Čarolija od višanja s džemom od marelice
SASTOJCI:
Biskvit
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
6 jaja
6 žlica brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
Preljev za biskvit
1 dcl vode
1 dcl šećera
Nadjev od višanja
1 tegla kompota od višanja (tegla cca 680g, ocijeđeno 340g - sačuvati tekućinu iz kompota)
6 dcl tekućine iz kompota + voda ( ocijedite tekućinu iz kompota i dodajte još vode koliko treba da sveukupno bude 6 dcl)
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 pudinga od vanilIje
Glazura od čokolade
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100g čokolade za kuhanje
80g margarina
Postupak:
Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izmiksati. U drugoj posudi brašno, prašak za pecivo i kakao promiješati te postepeno dodavati u smjesu od jaja uz lagano miksanje.
Na nauljen i pobrašnjen pleh (cca 24x35 cm) izliti smjesu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 20-25 minuta. Nakon što je biskvit pečen, napraviti preljev.
Vodu i šećer prokuhati i odmah preliti preko vrućeg biskvita. Ohladiti biskvit. Preko ohlađenog biskvita ravnomjerno namazati džem od marelice. Zatim radimo nadjev od višanja.
Višnje iz kompota ocijediti, a vodu sačuvati. Izmjerite koliko imate tekućine iz kompota te na to dodajte vode da dobijete sveukupno 6 dcl. Zatim višnje, šećer i vanilin šećer kuhajte u 5 dcl tekućine, a u preostali 1 dcl stavite 2 pudinga od vanilije i dobro izmiješajte. Kada višnje lagano počnu kuhati, umiješajte puding i uz stalno miješanje kuhajte dok se ne nadjev ne zgusne.
Kad je puding gotov odmah na izlijte na pripremljeni biskvit i ohladite.
Da biste napravili glazuru od čokolade, stavite sve sastojke u zdjelu i na laganoj vatri miješajte sve dok se ne otopi u sjajnu glazuru. Pazite da ne zavri. Preliti preko ohlađenog pudinga i sve zajedno ohladiti u hladnjaku.
Comments