Isprobajte nevjerovatno sočan i mekan rolat u kojem se svi sastojci savršeno ljube i stvaraju
rapsodiju okusa kojoj nijedno nepce neće odoliti! @emmtasty Vam donosi super recept u kojemu je Dida boža džem smokva s narančom ukomponirana s tamnom čokoladom.
Čokoladni rolat sa smokvom i narančom
Sastojci
Biskvit:
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
prstohvat soli
100 g šećera
limunova korica
50 ml ulja
100 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1/3 žličice cimeta
3 žlice kakaa
1 žlica čokolade u prahu
5 žlica vruće vode
1 naranča (iscijediti sok)
Namaz:
Čokoladni Ganache:
190 g čokolade za kuhanje
260 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
Priprema
Tijesto
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Izmiksajte šest bjelanjaka i prstohvat soli dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dodavajte jedan po jedan žumanjak, miksajte cijelo vrijeme. Dodajte šećer i ulje te dobro smiksajte. Na kraju je potrebno prositi sve suhe sastojke i miksati dok se svi sastojci dobro ne povežu.
Izlijte smjesu u pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Napomena: Mi smo koristili veći pleh (34x42 cm) te dobili duži i tanji rolat, a ako koristite manje dimenzije dobit ćete manji i deblji rolat. Vrijeme pečenja trebate prilagoditi veličini pleha, tj. debljini biskvita. Vrijeme pečenja je okvirno 10-15 minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici. Najbolje da nakon 10 minuta provjerite čačkalicom biskvit kako vam se ne bi presušio.
Uzmite kuhinjsku krpu i lagano je natapkajte s vodom. Kada se biskvit ispekao prebacite ga skupa sa papirom za pečenje na krpu. Krpu zarolajte u rolat i ostavite da se potpuno ohladi.
Namaz:
Prije nego što ćete koristiti džem, kratko ga otopite kako bi se lakše razmazao po biskvitu.
Čokoladni Ganache
U zdjelicu stavite čokoladu i prstohvat soli. Pustite slatko vrhnje da uzavre pa prelijte preko čokolade i ostavite tako 2-3 minute. Nakon toga promiješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Trebate dobiti glatki ganache, možete ga i procijediti kako bi bili sigurni da nema grudica. Kratko ohladite (1-2 minute) i prelijte preko rolata.
Slaganje
Kada se rolat potpuno ohladi odrolajte ga i natopite sokom od naranče. Zatim ravnomjerno premažite s džemom i zarolajte nazad, ali bez krpe i papira za pečenje. Prebacite rolat na rešetku za hlađenje. Prelijte ga ravnomjerno s čokoladnim ganacheom i onda špatulom zagladite rolat. Ostavite u hladnjaku da se hladi 2-3 sata, ili preko noći. Dekorirajte po želji i uživajte u slasnom rolatu!
Comments