top of page

Čoko, čoko rolastično!

Isprobajte nevjerovatno sočan i mekan rolat u kojem se svi sastojci savršeno ljube i stvaraju

rapsodiju okusa kojoj nijedno nepce neće odoliti! @emmtasty Vam donosi super recept u kojemu je Dida boža džem smokva s narančom ukomponirana s tamnom čokoladom.


 

Čokoladni rolat sa smokvom i narančom


Sastojci


Biskvit:

  • 6 bjelanjaka

  • 6 žumanjaka

  • prstohvat soli

  • 100 g šećera

  • limunova korica

  • 50 ml ulja

  • 100 g brašna

  • 2 žličice praška za pecivo

  • 1/3 žličice cimeta

  • 3 žlice kakaa

  • 1 žlica čokolade u prahu

  • 5 žlica vruće vode

  • 1 naranča (iscijediti sok)


Namaz:


Čokoladni Ganache:

  • 190 g čokolade za kuhanje

  • 260 ml slatkog vrhnja

  • prstohvat soli


Priprema

Tijesto

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Izmiksajte šest bjelanjaka i prstohvat soli dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dodavajte jedan po jedan žumanjak, miksajte cijelo vrijeme. Dodajte šećer i ulje te dobro smiksajte. Na kraju je potrebno prositi sve suhe sastojke i miksati dok se svi sastojci dobro ne povežu.

Izlijte smjesu u pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.


Napomena: Mi smo koristili veći pleh (34x42 cm) te dobili duži i tanji rolat, a ako koristite manje dimenzije dobit ćete manji i deblji rolat. Vrijeme pečenja trebate prilagoditi veličini pleha, tj. debljini biskvita. Vrijeme pečenja je okvirno 10-15 minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici. Najbolje da nakon 10 minuta provjerite čačkalicom biskvit kako vam se ne bi presušio.

Uzmite kuhinjsku krpu i lagano je natapkajte s vodom. Kada se biskvit ispekao prebacite ga skupa sa papirom za pečenje na krpu. Krpu zarolajte u rolat i ostavite da se potpuno ohladi.


Namaz:

Prije nego što ćete koristiti džem, kratko ga otopite kako bi se lakše razmazao po biskvitu.

Čokoladni Ganache

U zdjelicu stavite čokoladu i prstohvat soli. Pustite slatko vrhnje da uzavre pa prelijte preko čokolade i ostavite tako 2-3 minute. Nakon toga promiješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Trebate dobiti glatki ganache, možete ga i procijediti kako bi bili sigurni da nema grudica. Kratko ohladite (1-2 minute) i prelijte preko rolata.

Slaganje

Kada se rolat potpuno ohladi odrolajte ga i natopite sokom od naranče. Zatim ravnomjerno premažite s džemom i zarolajte nazad, ali bez krpe i papira za pečenje. Prebacite rolat na rešetku za hlađenje. Prelijte ga ravnomjerno s čokoladnim ganacheom i onda špatulom zagladite rolat. Ostavite u hladnjaku da se hladi 2-3 sata, ili preko noći. Dekorirajte po želji i uživajte u slasnom rolatu!



0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page