Super ukusni keksići koje će Vaši mališani pojesti u tren oka uz šalicu mlijeka ili čaja. Keksići koji se odmah otapaju ustima oduševit će sve slatkoljupce, a idealni su za proslave na kojima ih možete poslužiti kao male poslastice i ukrasiti po Vašoj želji. Recept za ove bajne keksiće spremila je naša draga Pogača koja ih je obogatila s Dida Boža eko džemom od mandarine.
Čokoladni kolačić s dekadentnim ganacheom od vanilije
Sastojci za 45 keksića
Sastojci za kekse:
120 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
2 g sode bikarbone
2 g soli
125 g maslaca
nekoliko kapi limunovog soka
200 g tamne čokolade (70%)
110 g cijelih jaja sobne temperature
120 g kristal šećer
130 g smeđeg šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 ° C. Pripremite silpat prostirke ili papir za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol u zdjeli. U drugoj posudi otopite maslac u mikrovalnoj pećnici ili u loncu na pari. U otopljeni maslac dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Kad se maslac potpuno otopi, umiješajte čokoladu i miješajte dok se ne sjedini i ne dobijete glatku smjesu. Ako se čokolada ne otopi potpuno od topline otopljenog maslaca možete ju staviti još kratko u mikrovalnu prećnicu. Ostavite ju na sobnoj temperaturi da se ohladi. U zdjelu miksera stavite jaja, kristal šećer i smeđi šećer i miksajte nastavkom za pjenjaču 5-6 minuta dok ne postane blijedo i svijetlo. Zamijenite nastavak za pjenjaču plosnatim nastavkom, dodajte suhe sastojke pa miješajte samo kratko da se sastojci sjedine. Dodajte ohlađenu smjesu čokolade i maslaca pa sve zajedno sjedinite. Smjesu premjestite u dresir vrećicu s običnim okruglim nastavkom promjera cca 12 mm. Istiskujte diskove veličine otprilike 30 mm na obložene plehove, ostavljajući prostor između jer će se tokom pečenja kolačići širiti. Pecite 8-9 minuta na 160 ° C dok ne narastu i površina ne ispuca. Ostavite da se ohlade na plehovima.
Sastojci za ganache:
235 g mliječnog slatkog vrhnja
10 g paste od vanilije
8 g meda
35 g maslaca
220 g tamne čokolade (54,5%)
80 g mliječne čokolade (33 %)
Dodatno potrebno za punjenje:
Priprema za ganache:
U lonac stavite vrhnje, vaniliju, med i maslac i dovedite do vrenja. Prelijte preko čokolada i sjedinite sve pjenjačom. Pokrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu ganachea i ohladite na sobnoj temperaturi dok ne dobije gustu teksturu.
Slaganje:
Kad se keksići ohlade i ganache bude čvrst i spreman za punjenje napunite njme dresir vrećicu.
Na sredinu svakog drugog keksa stavite žličicu Dida Boža džema od mandarine, a oko džema napravite vijenac od ganachea i prekrijte drugom polovicom keksa. U slast!
Keksiće možete puniti s više različitih džemova po Vašoj želji.
Comments