top of page

Šarena rolada

Swiss roll ili rolat je vrsta zarolanog bikvita koju možete puniti slatkim i slanim nadjevima. Pošto Vam uglavnom donosimo slatke recepte ovaj puta smo se odlučili za slanu, proljetnu roladu koja je odlična ideja za serviranje nečega drugačijeg, a zaista ukusnog. Došlo nam je proljeće, a s njime i pregršt boja pa će i naša rolada biti u šarenim bojama, i neodoljivoga okusa. Kombinacija povrća, šunke i Dida Boža domaćeg ajvara zaista ostavlja bez daha, a ovaj recept se priprema brzo i bez previše muka. Još jedna prednost je što rolat može stajati 2-3 dana pa ga možete jesti i nakon par dana.

Rolada s ajvarom

Sastojci za roladu:

  • 4 jaja

  • 3 žlice Dida Boža domaćeg ajvara 300g.

  • 2 žličice kiselog vrhnja

  • začini: sol, papar, bosiljak

  • 1 žličica praška za pecivo

  • krem namaz sa začinskim biljem

  • 2 žlice ulja

  • 4 žlice mekog brašna

  • 2 prstohvata soli

Sastojci za nadjev:

  • 100 ml kiselog vrhnja

  • svježi sir

  • 500g. tvrdog sira

  • 300- 500g šunke

  • 200 g krem sira (može biti i svježi sir)

  • 3 šarene paprike

  • začini: bosiljak, sol, papar

  • 50 ml majoneze

Priprema:

U posudi razbijte jaja i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo

vrhnje i Dida Boža domaći ajvar. Sve dobro izmiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i za kraj ubacite začine. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i ubacite smjesu koju ćete ravnomjerno rasporediti. Pećnicu prethodno zagrijte na 180°-200° C i pecite roladu 25-30 minuta ovisno o jačini pećnice. Ukoliko želite provjeriti jel rolada gotova zabodite u nju čačkalicu i kada ju izvadite ukoliko na njoj nema ničega rolada je pečena.


Nakon što je rolat gotov zamotajte ga s papirom za pečenje u mokru ocijeđenu krpu i ostavite da se dobro ohladi i slegne. Za to vrijeme pripremite slasni nadjev. U posudu dodajte vrhnje, krem sir, sitno nasjeckanu šunku, sir, majonezu i paprike. Za kraj dodajte začine. Kada se rolat ohladio premažite ga s nadjevom i zarolajte u rolat. Ostavite u hladnjaku 2-3 sata da se stisne i poslužite gostima. Rolat će tada biti spreman za degustaciju i pošto je ohlađen moći ćete ga lako rezati. Ovo jelo oduševit će sve Vaše ukućane kako zbog okusa tako i zbog šarenila boja na tanjuru.





0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page