Swiss roll ili rolat je vrsta zarolanog bikvita koju možete puniti slatkim i slanim nadjevima. Pošto Vam uglavnom donosimo slatke recepte ovaj puta smo se odlučili za slanu, proljetnu roladu koja je odlična ideja za serviranje nečega drugačijeg, a zaista ukusnog. Došlo nam je proljeće, a s njime i pregršt boja pa će i naša rolada biti u šarenim bojama, i neodoljivoga okusa. Kombinacija povrća, šunke i Dida Boža domaćeg ajvara zaista ostavlja bez daha, a ovaj recept se priprema brzo i bez previše muka. Još jedna prednost je što rolat može stajati 2-3 dana pa ga možete jesti i nakon par dana.
Rolada s ajvarom
Sastojci za roladu:
4 jaja
2 žličice kiselog vrhnja
začini: sol, papar, bosiljak
1 žličica praška za pecivo
krem namaz sa začinskim biljem
2 žlice ulja
4 žlice mekog brašna
2 prstohvata soli
Sastojci za nadjev:
100 ml kiselog vrhnja
svježi sir
500g. tvrdog sira
300- 500g šunke
200 g krem sira (može biti i svježi sir)
3 šarene paprike
začini: bosiljak, sol, papar
50 ml majoneze
Priprema:
U posudi razbijte jaja i dobro izmiješajte. Dodajte kiselo
vrhnje i Dida Boža domaći ajvar. Sve dobro izmiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i za kraj ubacite začine. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i ubacite smjesu koju ćete ravnomjerno rasporediti. Pećnicu prethodno zagrijte na 180°-200° C i pecite roladu 25-30 minuta ovisno o jačini pećnice. Ukoliko želite provjeriti jel rolada gotova zabodite u nju čačkalicu i kada ju izvadite ukoliko na njoj nema ničega rolada je pečena.
Nakon što je rolat gotov zamotajte ga s papirom za pečenje u mokru ocijeđenu krpu i ostavite da se dobro ohladi i slegne. Za to vrijeme pripremite slasni nadjev. U posudu dodajte vrhnje, krem sir, sitno nasjeckanu šunku, sir, majonezu i paprike. Za kraj dodajte začine. Kada se rolat ohladio premažite ga s nadjevom i zarolajte u rolat. Ostavite u hladnjaku 2-3 sata da se stisne i poslužite gostima. Rolat će tada biti spreman za degustaciju i pošto je ohlađen moći ćete ga lako rezati. Ovo jelo oduševit će sve Vaše ukućane kako zbog okusa tako i zbog šarenila boja na tanjuru.
#didaboza #rolada #domaciajvar #povrce #swissroll #kremsir #sunka #slanojelo #ajvar #sunka #bosiljak
Comments