Riječ palenta dolazi iz talijanskog jezika, a svi znamo da se radi o jelu od kukuruznog griza. Palentu, žgance ili puru možete jesti za doručak uz mlijeko ili jogurt, a neki ju vole kao prilog uz meso ili divljač. Naša draga tigerlilly47 iskombinirala je palentu s Dida Boža pekmezom od šljiva i uz dodatak limuna napravila pravu čaroliju okusa.
Kolač od palente i limuna s pekmezom od šljiva
SASTOJCI za 4-6 osoba:
150 g palente
130 g brašna
90 g šećera
3 jaja
1 čaša jogurta
3 žlice ulja
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
Naribana korica limuna
6 žlica Dida Boža pekmeza od šljiva
PRIPREMA :
Jaja i obje vrste šećera (obični i vanilin) mutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte im naribanu koricu limuna, rum, jogurt, ulje, a zatim i suhe sastojke. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Pripremite okrugli kalup za pečenje promjera 24 cm, premažite ga uljem ili maslacem i pospite sa malo brašna. Ulijte pripremljeno tijesto, pa žličicom rasporedite pekmez od šljiva. Čačkalicom prođite kroz pekmez i tijesto kako bi dobili male „zavijutke“. Gustina tijesta je takva da pekmez neće odmah propasti, nego će u toku pečenja polako utonuti u biskvit. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
Dobar tek!
Comments